Lines, form, spaces and other | Inez Smit en Marena Seeling

Privé: Galerie Helder | 11/11/2017 - 23/12/2017

De schilderijen van Inez Smit (1967) zijn opgebouwd uit allerlei lagen die zich tot elkaar verhouden. Lagen die, verschillend qua lijnvoering, vlakken of kleurenpalet, elkaar soms volgen of die elkaars pad kruisen, dan weer elkaar afdekken of vervloeien.
Sommige ruimten zijn nauw, open en transparant, andere zijn groot en lijken massa te hebben. Daarbij kun je dwalen tussen voor en achter, alles is immers even belangrijk in het schilderij. Er is geen begin en geen einde. We menen een fractie te zien van een oneindig doorlopende ruimte met architectonische ritmes als motief. Smit begint met een eerste opzet en dat wordt tijdens het verdere proces steeds onderbroken door een nieuw uitgangspunt, waarbij de weerslag van het vorige uitgangspunt zichtbaar blijft. Er ontstaat dan volgens Smit een spannende ordening, welke niet voortkomt uit een vooropgezet plan maar uit het schildersproces. Net als je denkt een patroon of herhaling te ontdekken, blijkt dit maar schijn; met een afwijkende vorm, lijndikte of kleur, lijkt het ‘patroon’ te worden voortgezet met een andere insteek.

Marena Seeling (1954) toont deze keer wandobjecten uit haar onderzoek naar de waarneming in het tweedimensionale vlak. Haar monumentale schilderijen ontstaan uit het onderzoek om het waarneembare te abstraheren, om zo tot een nieuw beeld te komen met een spel van lijnen, ruimten, afbakening en contrasten. De uitgesneden objectvorm is vaak herkenbaar in haar eerdere schilderijen. De trefzekere kwastvoering van de schilder blijft ook hier goed waarneembaar. Deze objecten komen als het ware los, zweven rond en kunnen zich nestelen in de ruimte. Je zou kunnen zeggen dat haar wandobjecten als een meer autonome entiteit voortkomen uit haar schilderijen.
De inspiratie vindt zij in vroege herinneringen aan de landschappen uit haar kindertijd en van latere reizen, die als het ware in haar doeken transformeren tot nieuwe panorama’s.

 

Beeld:

Inez Smit, Untitled (2017), acrylic on canvas, 33×28 cm.

Marena Seeling, Untitled (2017), oil on panel, 61×90 cm.

WANNEER 11/11/2017 - 23/12/2017
WAAR | Bekijk op Google Maps Tasmanstraat 188
2518 VT Den Haag
070-3466309
galeriehelder.nlOPENINGSTIJDEN

Do, Vr : 12.00 - 17.00

Za, Zo : 13.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Lines, form, spaces and other | Inez Smit en Marena Seeling

laat een recensie achter

Uw beoordeling