Lievelingen XL | Depot Boijmans

Museum Boijmans Van Beuningen | 01/03/2024 - 29/09/2024

KOOP TICKETS

Het museum pakt in galerie I en II in Depot Boijmans Van Beuningen letterlijk groots uit speciaal voor het jubileum 175 jaar Boijmans. Kunst laat zich immers niet beperken tot handzame formaten.

Sommige naoorlogse en hedendaagse kunstwerken zijn zo groot van formaat dat we ze niet op de glazen staanders van Lina Bo Bardi in galerie III kunnen laten zien. Voorbeelden hiervan worden getoond in galerie I en II onder de noemer Lievelingen XL.

De hoogtepunten uit de collectie kun je gewoonlijk zien in de zalen van het museum. Nu het museumgebouw dicht is voor renovatie bevinden deze werken zich tijdelijk in het Depot. Om ons 175-jarig jubileum te vieren, tonen we de allermooiste schilderijen en een aantal sculpturen en installaties in drie galeries op de derde, vierde en vijfde verdieping. Veel geschilderde favorieten zijn te bewonderen op glazen staanders in galerie III.

Zes werken met formaat XL zijn van 2 maart tot en met 29 september 2024 te zien in galerie II. Conservator Saskia van Kampen-Prein maakte een selectie uit de collectie moderne en hedendaagse kunst met reusachtige afmetingen als verbindende schakel voor de tentoonstelling Lievelingen XL. De werken zijn vervaardigd tussen de jaren 1960 en nu en door zowel Rotterdammers als bekende nationale en internationale kunstenaars. Daarmee wordt tegelijk een beeld gegeven van belangrijke verzamelgebieden in de collectie, zoals popart, minimal art, conceptuele kunst, Italiaans neo-expressionisme en hedendaagse kunst.

Te zien zijn onder andere Untitled van Donald Judd, The Kiss van Andy Warhol en Tree & Bags van Atelier Van Lieshout. Een van de lievelingen die niet mag ontbreken is Mark Rothko’s Grey, Orange on Maroon, no 8 (1960). Dit werk wordt niet alleen bewonderd om de meditatieve kleurvelden, maar ook omdat het één van de twee enige schilderijen is van deze kunstenaar in een Nederlandse openbare collectie.

WANNEER 01/03/2024 - 29/09/2024
WAAR | Bekijk op Google Maps Museumpark 18
3015 CX Rotterdam
+31 (0)10 4419400
boijmans.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Lievelingen XL | Depot Boijmans

laat een recensie achter

Uw beoordeling