Liberté! Ary Scheffer en de Franse Romantiek

Dordrechts Museum | 19/10/2024 - 23/03/2025

KOOP TICKETS

In het Dordrechts Museum is vanaf 19 oktober 2024 LIBERTÉ! Ary Scheffer & de Franse Romantiek te zien. Deze tentoonstelling neemt je mee terug naar het roerige Parijs in de eerste helft van de negentiende eeuw, een tijd vol politieke onrust en culturele bloei. Kunstenaars als Eugène Delacroix en Théodore Géricault zetten hun penselen in als wapens of klommen op de barricades. Zo ook de uit Dordrecht afkomstige Ary Scheffer (1795-1858), die al snel een van de beroemdste schilders van de Franse hoofdstad werd.

Met Delacroix en Géricault aan zijn zijde streed Scheffer voor vrijheid en gelijkheid; de idealen van de Franse Revolutie van 1789. Het was de tijd van het collectief versus het individu. Van individuele vrijheid en expressie. Op allerlei vlakken leeft dit romantische gedachtegoed nu nog voort. Thema’s die ook nu weer actueel zijn, zoals de macht van de burger, de kracht van actievoeren en de hang naar nationale autonomie vonden tijdens de Franse Romantiek voor het eerst weerklank in metersgrote schilderijen. Daarnaast waren voor romantici ook literatuur, muziek, religie en de natuur belangrijke bronnen van inspiratie. Dat vertaalt zich in schilderijen met prachtige verbeeldingen van literaire verhalen, landschappen en bijzondere religieuze stukken.

Behalve een indrukwekkend aantal schilderijen van Scheffer (het Dordrechts Museum beschikt over het grootste aantal wereldwijd) zijn er tijdens LIBERTÉ! ook bekende kunstwerken uit het Kasteel van Versailles en het Louvre voor de eerste keer in Nederland te zien. Ook Géricaults olieverfschets van het wereldberoemde Vlot van de Médusa en Episode uit de Griekse onafhankelijkheidsoorlog van Delacroix zijn tijdens de tentoonstelling voor het eerst in ons land te bewonderen.

Beeld:
Ary Scheffer; foto door: Alberto Ricci. Scène uit de julidagen. Fondation Josée et René de Chambrun. 1831
Ary Scheffer; La Marseillaise. legaat Cornelia Marjolin-Scheffer. 1825 – 1826

WANNEER 19/10/2024 - 23/03/2025
WAAR | Bekijk op Google Maps Museumstraat 40
3311 XP Dordrecht
+31 (0)78 7708708
dordrechtsmuseum.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image

Bezoekers over Liberté! Ary Scheffer en de Franse Romantiek

laat een recensie achter

Uw beoordeling