Levensgrote insecten in ARTIS

ARTIS | 17/01/2020 - 31/12/2020

In de tentoonstellingsruimte in het Vlinderpaviljoen van ARTIS brengt ARTIS-fotograaf Ronald van Weeren een ode aan het insect. Twee jaar lang portretteerde hij thuis, in de studeerkamer, tientallen Nederlandse geleedpotigen.

Focus stacking
Op de foto’s gaat geen detail verloren. Ieder haartje, bultje en ribbeltje staat er haarscherp op. Ronald gebruikte hiervoor een techniek uit de macrofotografie: focus stacking. Door een camera met macrolens op een vast punt te bevestigen en het onderwerp telkens een paar honderdsten van een millimeter te verschuiven, ontstaat een reeks foto’s die nét op een iets ander punt zijn scherp gesteld. Door deze beelden vervolgens over elkaar heen te leggen, ontstaat een foto waarin alles scherp is. Eén foto in de tentoonstelling bestaat al gauw uit zo’n honderd afzonderlijke opnamen. Hoe kleiner het onderwerp, hoe meer foto’s.

Over de ARTIS-fotograaf
Ronald van Weeren is al bijna twintig  jaar de  vaste ARTIS-fotograaf. Als geen ander kent hij de dieren, bomen, planten en monumenten in het park. Zijn foto’s zijn in ieder ARTIS tijdschrift te zien, onder meer in zijn vaste rubriek ARTIS in beeld. Ronalds fascinatie voor insecten bestaat al zijn hele leven en begon tijdens de vele kampeervakanties in zijn jeugd. Al op jonge leeftijd vond hij het opvallend dat volwassenen om hem heen helemaal geen interesse leken te hebben in de kleine beestjes die hij juist urenlang kon bestuderen. Sinds 1991 schreef hij zo’n vijfentwintig artikelen over insecten en andere geleedpotigen.

WANNEER 17/01/2020 - 31/12/2020
WAAR | Bekijk op Google Maps Plantage Kerklaan 38-40
1018 CZ Amsterdam
020 5233 670
artis.nlnlOPENINGSTIJDEN

ma-zo (1 maart t/m 31 oktober) : 09.00-18.00

ma - zo (1 november t/m 28 februari) : 09.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Levensgrote insecten in ARTIS

laat een recensie achter

Uw beoordeling