Let’s Dance! Dansmode: van tutu tot pattas

Kunstmuseum Den Haag | 28/09/2019 - 12/01/2020

Let’s Dance, put on your red shoes and dance the blues: het Gemeentemuseum Den Haag zet dansmode in de spotlights. Van subculturen als hiphop tot klassiek ballet. Van invloedrijke kostuums uit dansfilms tot kleding om in te dansen. En van professionele kostuums – al dan niet ontworpen door bekende couturiers zoals Viktor & Rolf en Jan Taminiau – tot kleding van grote namen uit de modewereld die zich hebben laten inspireren door die betoverende danswereld.

Let’s Dance! laat mode van nu en de afgelopen decennia zien, maar duikt ook verder in het verleden omdat speciale dansmode al in de zeventiende eeuw ontstond. Balletvoorstellingen deden toen qua spektakel niet onder voor de huidige modeshows tijdens de grote fashionweeks. In het begin van de twintigste eeuw was vooral het Russische balletgezelschap Ballets Russes toonaangevend met vernieuwende, kleurrijke kostuums. Zelfs Coco Chanel mocht voor dit gezelschap ontwerpen. In Nederland werkt Het Nationale Ballet samen met verschillende ontwerpers. Vooral de kostuum- en decorontwerpen van Toer van Schayk genieten internationale faam. Vanaf de jaren 50 zijn modeontwerpers steeds vaker betrokken bij kostuumontwerpen voor dansvoorstellingen met bijzondere – soms extravagante – ontwerpen als resultaat. Een must-see voor elke dans- en modeliefhebber!

Beeld:
De cast van Fame op straat in New York, met in de voorgrond Debbie Allen als Lydia Grant en Gene Anthony Ray als Leroy Johnson. © Getty Images
Giambattista Valli, haute couturecollectie zomer 2019. © Team Peter Stigter
Christian Dior Haute Couture S/S 2019, Foto: Jasper Abels, Styling: Maarten Spruyt, Make-up en haar: Mascha Meyer

WANNEER 28/09/2019 - 12/01/2020
WAAR | Bekijk op Google Maps Stadhouderslaan 41
2517 HV Den Haag
+31 (0)70 3381111
kunstmuseum.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Zo : 10.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Let’s Dance! Dansmode: van tutu tot pattas

Jeannette
Prachtig ingericht zodat alle kledingstukken goed uitkomen. Met filmmateriaal waarbij de kledingstukken te zien zijn. Oude film met dansende Josephine Baker. Uitvergrote muziekdoos met prachtige tutu. Dans door de jaren heen.... geweldig weergegeven!
laat een recensie achter

Uw beoordeling