Lee Miller in print

Museum Boijmans Van Beuningen | 16/11/2023 - 18/02/2024

KOOP TICKETS

Depot Boijmans Van Beuningen presenteert vanaf 8 november Lee Miller in Print. Duik in het werk en leven van Lee Miller: surrealist en fotograaf. Haar baanbrekende werk liep gelijk op met de ontwikkeling van de moderne kunstfotografie.

Lee Miller werd geboren in de staat New York, in 1907, als dochter van een amateurfotograaf. Na een korte periode als model kwam ze zélf achter de camera te staan. Dat was voor een vrouw in die periode, het interbellum, een bijna uniek gegeven. Ze werkte onder andere met Man Ray en ontwikkelde zich tot surrealist. Haar foto’s en teksten verschenen voornamelijk in tijdschriften; fototentoonstellingen zoals we ze tegenwoordig kennen werden destijds nog maar nauwelijks georganiseerd.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog woonde Miller in Londen, waar ze was verbonden aan de Britse uitgave van Vogue. Ze belandde via die route als fotograaf aan het front. Ze fotografeerde steden, burgers, kampen en soldaten. Ook liet ze zich afbeelden in de badkuip van Adolf Hitler.

De ervaringen van de oorlog gingen haar niet in de koude kleren zitten. De laatste decennia van haar leven (ze stierf in 1977) leidde ze een ander bestaan, waarin ze zichzelf opnieuw uitvond. Ze experimenteerde met surrealistische gerechten, waarmee ze andermaal volop de pers haalde. Meer dan vijftig jaar werd er door Lee Miller wereldwijd gepubliceerd. Na haar dood bleek dat ze veel van haar fotografisch werk stiekem op de zolder van haar boerderij had bewaard.

Lee Miller in Print is het resultaat van jarenlang onderzoek naar dit gepubliceerde oeuvre. Vele, tot dan onbekende, publicaties van Millers werk werden ontdekt in de archieven van tientallen tijdschriften – van bekende titels als Harper’s Bazaar en Vogue tot avantgardistische magazines met beperkte oplages. Het boek geeft een rijk overzicht van dit werk en bevat teksten van onder andere conservator Saskia van Kampen-Prein. De presentatie in Depot Boijmans Van Beuningen omvat circa honderd historische tijdschriften, vintage prints, films, archiefmateriaal en meer.


Beeld:
Lee Miller, Floating Head, Mary Taylor, New York, ca. 1933. Lee Miller Archives
© Lee Miller Archives, England 2023
Lee Miller, Badmode, Londen, 1941. Lee Miller Archives
© Lee Miller Archives, England 2023

WANNEER 16/11/2023 - 18/02/2024
WAAR | Bekijk op Google Maps Museumpark 18
3015 CX Rotterdam
+31 (0)10 4419400
boijmans.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Lee Miller in print

laat een recensie achter

Uw beoordeling