Met de tentoonstelling Kunst in het derde rijk – Verleiding en afleiding reflecteert Museum Arnhem op de kunst uit de periode van het ‘derde rijk’, 1933-1945. Hoe ziet deze kunst eruit? Waarom was er tijdens het naziregime, bekend om zijn politieke geweld, oorlog en de Holocaust, zoveel aandacht voor de hedendaagse kunst? Steunden de kunstenaars het regime, steunde het regime de kunstenaars, of beide?
Kunst in het derde rijk presenteert zo’n negentig schilder- en beeldhouwwerken van kunstenaars als Claus Bergen, Paul Mathias Padua, Ria Picco-Rückert, Adolf Reich, Ivo Saliger, Josef Thorak, Else Wex-Cleemann, Adolf Wissel en Adolf Ziegler. Het meeste werk is na 1944 (bijna) niet meer tentoongesteld. Het is nu dus voor het eerst sinds 1944 dat deze vele verschillende kunstwerken samenkomen in één overzichtstentoonstelling en dat er door een kunstmuseum in Nederland op deze schaal aandacht wordt gegeven aan deze beladen periode in de Duitse kunstgeschiedenis.
Beeld:
Albert Janesch, Watersport, 1936, 153 x 208 cm, Collection Deutsches Historisches Museum, Berlin, Foto: A. Psille.
Claus Bergen, In het Atlantisch oorlogsgebied, 1941, 183 x 324 cm, Collection Deutsches Historisches Museum, Berlin, Foto: A. Psille.
Adolf Ziegler, De vier elementen, voor 1937, triptych, 171 x 282 cm, Bayerische Staatsgemäldesammlungen München, Pinakothek der Moderne
di - zo : 11.00 - 17.00
Bezoekers over Kunst in het derde rijk | verleiding en afleiding