Koninklijk borduren – verhalen en vakmanschap

TextielMuseum | 01/12/2022 - 29/05/2023

‘Koninklijk borduren: verhalen en vakmanschap’ biedt de unieke de kans om eenmalig zowel de historische als nieuwe gordijnen van Paleis Huis ten Bosch – het woonpaleis van Hare Majesteit Koningin Máxima en Koning Willem Alexander te bewonderen in het TextielMuseum, een primeur! Samen met ruim 150 borduurders uit heel Nederland borduurde Hare Majesteit Koningin Máxima mee aan de nieuwe gordijnen die cultureel erfgoed zijn voor heel Nederland. In de expo neem je een exclusief kijkje in Paleis Huis ten Bosch, bekijk je het maakproces van dit veelzijdige project en de rijkdom aan verhalen die ontstaat wanneer mensen samen borduren.

De historische gordijnen hingen in de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch en zijn in de 18de-eeuw gemaakt in Kanton, China. Inmiddels zijn de gordijnen zo kwetsbaar dat ze na de tentoonstelling moeten worden geconserveerd. In het TextielMuseum krijg je de kans om de gordijnen voor de allerlaatste keer te bewonderen. Op de historische gordijnen zie je geborduurde alledaagse taferelen die verwijzen naar de geschiedenis van China. Dit biedt een mooi inkijkje in de sociale status, klederdracht en architectuur uit het China van toen.

Ruim 150 handwerkliefhebbers uit heel Nederland – van Kollumerzwaag tot aan Middelburg – én Hare Majesteit Koningin Máxima zelf, hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de nieuwe gordijnen. Onder leiding van meesterhandborduurder Anna Bolk borduurden zij allen diverse natuurelementen. Deze natuurelementen zijn nadien met de hand op de machinaal geborduurde gordijnen bevestigd. In de tentoonstelling vind je van elke groep een persoonlijk borduurwerk. Deze borduurwerken vertellen het verhaal van hun passie voor het borduren – die soms tot generaties teruggaat.

WANNEER 01/12/2022 - 29/05/2023
WAAR | Bekijk op Google Maps Goirkestraat 96
5046 GN Tilburg
013-5367475
textielmuseum.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Vr : 10.00 - 17.00

Za - Zo : 12.00 - 17.00

exhibition 1 image

Bezoekers over Koninklijk borduren – verhalen en vakmanschap

laat een recensie achter

Uw beoordeling