Kleur!

Groninger Museum | 01/06/2022 - 08/01/2023

In de vrolijke tentoonstelling Kleur! ontdek je de collectie van het Groninger Museum. Wat doet kleur met je? Hoe gebruiken we kleur? Deze vragen vormen op een originele manier de basis van de tentoonstelling.

Emotie en symboliek

Al sinds heugenis geeft de mens kleur aan zijn lichaam, kleding of voorwerpen. Daarmee krijgen kleuren een betekenis en worden zij van symbolische of strategische waarde. Zo linken wij oranje in Nederland aan het koningshuis. Het symboliseert nationale eenheid, en dat is goed te zien als de straten oranje kleuren tijdens een EK of WK. In de tentoonstelling sprankelt het oranje van de bevrijdingsrok uit 1945 én in het kunstwerk van de Australische Aboriginalkunstenaar Lucy Napanangka Yukenbarri.

Rood voor macht, lust én onderdrukking

In de expositie ontstaan verrassende combinaties. In de rode zaal hangt het portret van Gerrit Sichterman, dat is geschilderd door Cornelis Troost. Het laat zien dat de Groningse adel zich graag in rode chique mantels liet portretteren. Maar rood is ook de kleur van liefde en lust in de foto van Cornélie Tollens. In het werk van de Chinese kunstenaar Chi Peng is rood onlosmakelijk verbonden met de Chinese cultuur, waar het symbool staat voor geluk en voorspoed. Tegelijkertijd refereert het als nationale kleur aan een onderdrukkend politiek regime.

Variatie in stijlen en materiaal

In het kleurrijke Groninger Museum geeft elke zaal een toelichting op de betekenis en achtergrond van een kleur. Hoe wordt het gemaakt? Welk effect heeft het op je humeur? Kun je het manipuleren? Er zijn oneindig veel kleurnuances, maar de expositie volgt de kleuren van de regenboog, te beginnen bij geel. Daarna loop je door groen, rood, roze, oranje en blauw. Ook de niet-kleuren, zwart en wit, komen aan bod. De zwart-witte kunst gebruikt de afwezigheid van kleur voor het grootste contrast dat er is. Al met al ervaar je in de tentoonstelling een unieke kleurexplosie door de grote variatie in stijlen en materiaalgebruik. Voortaan kijk je anders naar kleuren en wat zij met je doen.

De tentoonstelling is samengesteld door conservator Nadia Abdelkaui.

WANNEER 01/06/2022 - 08/01/2023
WAAR | Bekijk op Google Maps Museumeiland 1
9711 ME Groningen
+31 (0)50 3666555
groningermuseum.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Zo : 10.00 - 18.00

Za : 10.00 - 22.00

22 en 29 februari : 10.00 - 18.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Kleur!

laat een recensie achter

Uw beoordeling