Johan Grimonprez – Dial H.I.S.T.O.R.Y.

Flatland Gallery | 17/11/2016 - 22/12/2016

Flatland Gallery presenteert dit najaar ‘Dial H.I.S.T.O.R.Y’, de film van filmmaker en kunstenaar Johan Grimonprez (1962). Deze film betekende voor Grimonprez zijn internationale doorbraak bij DOCUMENTA X in 1997, waar het voor de eerste keer getoond werd.

De film schetst de geschiedenis van vliegtuigkapingen zoals geportretteerd in het gros van de televisieprogramma’s. Grimonprez stelde de film samen uit archiefmateriaal – een mix van found footage, clips uit sciencefiction films, diplomatieke trainingfilms, reportageshots, promotiefilms van luchtvaartmaatschappijen, home video’s en opnieuw samengestelde scènes. Het verhaal wordt afgewisseld met verwijzingen naar de Koude Oorlog en passages uit Don DeLillo’s romans ‘Mao II’ en ‘White Noise’. De film hekelt het mediaspektakel en probeert de impact van beelden op onze kennis, geheugen en gevoelens te bespeuren. Grimonprez toont hoe de media onze waarneming van gebeurtenissen stuurt en hoe deze beelden een dominerende kracht kunnen hebben. Door het onderzoeken van de grote hoeveelheid informatie die beschikbaar is via de media, erkent Grimonprez de onzichtbare en verborgen gebeurtenissen. Gebeurtenissen die niet of nauwelijks kunnen worden vastgelegd. Hij toont de toeschouwer de potentiële onmogelijkheid van het opnemen en documenteren van historische feiten.

Deels gerelateerd aan ‘Dial H.I.S.T.O.R.Y.’ toont Flatland een collage van portretten van kapers door Grimonprez. Deze zijn voor de eerste keer in de galerie te zien. Zowel de film als het concept van het afbeelden van de kapers is gebaseerd op Don DeLillo’s ondenkbaar idee dat terroristen de rol van de schrijver in de maatschappij overbodig hebben gemaakt. Terroristen zijn in staat om de media slimmer te bespelen, zei DeLillo. In zijn werk legt Grimonprez op pijnlijke wijze de kaping van de werkelijkheid door de media bloot. Portretten van kapers als filmsterren, die de krantenkoppen vulden, verbergen de verborgen organisatie, training en terroristische indoctrinatie die ze ondergingen.

Johan Grimonprez toonde zijn werk in musea over de hele wereld, onder meer bij het Hammer Museum (LA), de Pinakothek der Moderne (München), en het MoMA (NY). Zijn werken maken deel uit van de permanente collecties van belangrijke musea, waaronder het Centre Georges Pompidou (Parijs), het Kanazawa Art Museum (Japan), Tate Modern (Londen), The National Gallery (Berlijn) en het Stedelijk Museum (Amsterdam). In 2011/2012 kreeg Grimonprez een overzichtstentoonstelling in het S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst), Gent, België. Zijn nieuwste werk ‘Shadow World’ (over wereldwijde wapenhandel) ging in première op Tribica Filmfestival in New York en zal deel uitmaken van IDFA2016 in De Balie, Amsterdam. Flatland presenteerde het werk van Grimonprez in 2012 met ‘I may have lost forever my umbrella’ tijdens Art Rotterdam; in 2013 met ‘Looking for Alfred’ bij de eerste editie van Paris Photo Los Angeles; en in 2016 als onderdeel van de groepstentoonstelling ‘Gardening’ in de galerie in Amsterdam.

WANNEER 17/11/2016 - 22/12/2016
WAAR | Bekijk op Google Maps Lijnbaansgracht 312-314 (galerie) en 318 (kantoor)
1017 WZ Amsterdam
+31 (0)20 3305321
flatlandgallery.comOPENINGSTIJDEN

wo - za : 13.00 - 18.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Johan Grimonprez – Dial H.I.S.T.O.R.Y.

laat een recensie achter

Uw beoordeling