Johan Creten – Naked Roots

Museum Beelden aan Zee | 01/06/2018 - 30/09/2018

Onder de titel Naked Roots toont museum Beelden aan Zee een selectie van circa vijftig, vaak monumentale, sculpturen in klei en brons van de ​Belgische kunstenaar Johan Creten​. Met zowel ouder als recent werk biedt deze tentoonstelling het Nederlandse publiek de mogelijkheid om uitgebreid kennis te nemen van zijn rijke oeuvre. De symbolische titel verwijst niet alleen specifiek naar de grondslag van Cretens beelden, maar spreekt ook over meer algemene thema’s zoals oorsprong, de plaats van het individu in de geschiedenis en menselijke verhoudingen.

De New York Times omschreef Johan Creten terecht als een kunstenaar die keramiek uit de ambachtelijke sfeer wist te halen en een toonaangevende plaats binnen de hedendaagse kunst bezorgde. Al sinds de jaren 80 gebruikt hij keramiek op een hoogst originele en persoonlijke manier dat resulteert in sculpturale werken met een diepe conceptuele basis. Klei is niet langer ‘le parent pauvre’ (het stiefkind), maar een materiaal met een serieuze artistieke uitstraling en oneindig nieuwe mogelijkheden.

Zijn prachtig gekleurde sculpturen die alle vormen kunnen aannemen​ zitten vol met (dubbelzinnige) verwijzingen en ‘knipogen’ waarvan de complexe onderlinge samenhang en betekenis niet zomaar is te duiden. Vaak zijn de thema’s ‘versluierd’ in het beeld of in de titel aanwezig, soms meer expliciet.  Zo zullen er voorbeelden te zien zijn uit de beroemde Odore di Femmina – en uit de indrukwekkende Glorie-serie.

WANNEER 01/06/2018 - 30/09/2018
WAAR | Bekijk op Google Maps Harteveltstraat 1
2586 EL Den Haag
070-3585857
beeldenaanzee.nlOPENINGSTIJDEN

di - zo : 10.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Johan Creten – Naked Roots

laat een recensie achter

Uw beoordeling