Jasper Krabbé draait in zijn recente serie Japanese Paintings de conventies van de schilderkunst letterlijk om. Voor zijn door Japanse motieven geïnspireerde serie gebruikt hij de doordruk van beeltenissen op de achterkant van onconventionele dragers als antiek linnen en gebruikt decordoek.
Niet zozeer de voorstelling dan wel het schilderproces staat centraal in de nieuwe werken van Jasper Krabbé (Amsterdam 1970). “Ik wilde weg bij het verhaal en terug naar het proces. Naar het maken zelf. En daarbij de overblijfselen van eerder werk en het toeval een grote rol geven. Je gooit een dobbelsteen en weet nooit hoe hij zal rollen.” Als drager gebruikt hij onbehandeld doek, achterkanten van beschilderd canvas en grafische prints. Met dunne lagen verf, vaak in pastelkleuren, brengt hij voorstellingen aan die zich niet laten opdringen. Het onbehandelde doek zuigt de verf op, waardoor de schilderijen een openheid en transparantie krijgen. Scherpe lijnen vervagen, figuren vervormen enigszins. Soms zijn afdrukken van verpakkingsmateriaal als noppenfolie zichtbaar die als raster van een druktechniek verwijzen naar de ‘polkadots’ van Polke, Lichtenstein en Kusama.
In een serie gewijd aan Maria Callas lijkt de figuur in het luchtledige te balanceren tussen abstractie en figuratie. “De afbeelding die als uitgangspunt diende vond ik op een cover van een vinyl plaat op een antiekmarkt. Het is voor mij een beeld vol tegenstellingen en het werd een obsessie. Een westerse vrouw die een oosterse vrouw speelt in de opera – een heel expressief medium, hier juist heel ingetogen. Ik werd getroffen door haar naar binnen gekeerde blik en houding.”
Di - Zo : 11.00 - 17.00
Bezoekers over Jasper Krabbé – Japanese Paintings