Jan van Duijnhoven | Celebration of light

De Pont Museum | 13/04/2019 - 16/06/2019

KOOP TICKETS

an van Duijnhoven (Uden, 1944) viert het licht. Dagelijks observeert hij het zonlicht om de optische breking van het licht te schilderen in de spectrumkleuren rood, geel en blauw plus wit. Als je in de felle zon kijkt of met een felle lamp in je ogen schijnt, verdwijnt de omgeving en verschijnt op je netvlies een onbegrensde ruimte gevuld met kleurbanen en energie.

De schilderijen van Jan van Duijnhoven worden laag over laag opgebouwd. Hij werkt altijd met pure pigmenten, die in sterk verdunde transparante lagen op het doek worden aangebracht. Met deze zogenaamde glaceertechniek dringt het invallende licht door tot de onderlaag en ontstaat er in de verschillende pigmentlagen een gevarieerd spel van weerkaatsing, absorptie en ruimtelijkheid. Die ruimtelijkheid creëert de kunstenaar ook door verschillende doeken op elkaar te monteren: het zijn letterlijk brekingen als de lichtbreking zelf. Met een hoogte die overeenkomt met de menselijke maat, 180 cm, en een diepte van 15 cm of meer zijn de schilderijen ook als object fysiek sterk aanwezig.

Op het eerste gezicht lijkt Van Duijnhovens werk abstract, maar in feite is het even concreet én ongrijpbaar als invallend licht in een glazen prisma. Lijsten en contourlijnen ontbreken: ‘In dit unieke oeuvre vallen (…) de fenomenen ruimte en licht, zowel filosofisch als schilderkunstig, naadloos samen,’ schrijft kunsthistoricus Rick Vercauteren in een binnenkort te verschijnen publicatie die aansluit bij de tentoonstelling in De Pont.

WANNEER 13/04/2019 - 16/06/2019
WAAR | Bekijk op Google Maps Wilhelminapark 1
5041 EA Tilburg
+31 (0)13 5438300
depont.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Jan van Duijnhoven | Celebration of light

laat een recensie achter

Uw beoordeling