In het licht van Cuyp: Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner

Dordrechts Museum | 03/10/2021 - 08/05/2022

Aelbert Cuyp is een van de belangrijkste landschapschilders uit de Gouden Eeuw. In 2020 is het 400 jaar geleden dat hij in Dordrecht werd geboren. Het Dordrechts Museum organiseert een grote tentoonstelling van zijn werk waarbij voor het eerst ook de waardering voor Cuyp en zijn invloed getoond worden. In de 18de eeuw werd Cuyp ongekend populair in Engeland. Verzamelaars betaalden recordprijzen voor zijn werk en kunstenaars als Gainsborough, Turner en Constable lieten zich inspireren door de landschappen en het gouden licht van Cuyp.
Aelbert Cuyp is de beroemdste schilder uit Dordrecht, maar lange tijd was hij alleen lokaal bekend. Hij woonde en werkte zijn hele leven in zijn geboortestad, vrijwel uitsluitend voor plaatselijke opdrachtgevers. De ontdekking van Cuyp is een Engelse aangelegenheid. Halverwege de 18de eeuw ontstond daar een ware Cuyp-rage: de zonovergoten landschappen van Cuyp werden razend populair bij Engelse verzamelaars en talloze Britse schilders lieten zich door hem inspireren. In statige landhuizen mocht een Cuyp niet ontbreken. De Britse aristocratie wilde net zo graag pronken met de zonnige landschappen met paarden, ruiters en jacht als de Dordtse opdrachtgevers een eeuw eerder. Vergeleken met andere Hollandse schilders werd Cuyp pas laat ontdekt, maar geen andere kunstenaar werd in zo’n korte tijd zo populair. Tegen 1800 waren er geen belangrijke schilderijen van Cuyp meer in Nederland te vinden. Een bijna totale leegverkoop had plaatsgevonden.
Nog steeds bevinden de belangrijkste schilderijen van Cuyp zich in Engeland. Deze hype rond zijn werk is wel ‘Cuyp Mania’ genoemd. Bovendien heeft Cuyp een grote invloed gehad op de Britse landschapschilderkunst. Zijn werk maakte een diepe indruk op kunstenaars als Richard Wilson, Thomas Gainsborough, J.M.W. Turner, John Constable, Augustus Wall Callcot, en John Crome. Velen lieten zich inspireren door de idyllische landschappen met koeien en het gouden licht van de ‘Dutch Claude’ (naar de in Engeland nog populairdere Frans/Italiaanse schilder Claude Lorrain). Voor het eerst worden topstukken van Cuyp getoond naast meesterwerken van Britse landschapschilders. In 2020 viert Dordrecht ook 800 jaar stadsrechten, wat het extra relevant maakt om een tentoonstelling te wijden aan Dordrechts beroemdste zoon, waarin de mooiste gezichten op de stad te zien zullen zijn die ooit werden geschilderd.
WANNEER 03/10/2021 - 08/05/2022
WAAR | Bekijk op Google Maps Museumstraat 40
3311 XP Dordrecht
+31 (0)78 7708708
dordrechtsmuseum.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over In het licht van Cuyp: Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner

laat een recensie achter

Uw beoordeling