Imagine Home | Hedendaagse kunstenaars op zoek naar een thuisgevoel

Noordbrabants Museum | 03/02/2024 - 02/06/2024

KOOP TICKETS

Thuis is meer dan een huis. Het is de geur van zeep, de smaak van je lievelingsgerecht, het geluid van een tikkende klok aan de muur. Een gevoel van veiligheid, van geluk, of juist van pijn of melancholie. Want wat betekent ’thuis’ als je gedwongen ontheemd bent? Als het geen fysieke plek is, of de spullen om je heen, waarin zit dán het thuisgevoel? En hoe houd je dat gevoel vast als je geen huis meer hebt?

In de tentoonstelling Imagine Home laten dertien toonaangevende kunstenaars uit Afghanistan, Libanon, Oekraïne, Palestina, Syrië, Tunesië, Zuid-Afrika, Zwitserland en Nederland zien hoe zij ontheemd zijn ervaren. Zo creëerde de Afghaanse kunstenaar Narges Mohammadi voor haar installatie Passing Traces een smalle gangachtige ruimte, die ze volplakte met 700 kilo Perzisch halva – een Afghaanse lekkernij. Een zoete herinnering, maar ook de smaak van verlies. Of het werk van de uit Libanon gevluchte Stéphanie Saadé: de kunstenaar bewerkt bestaande voorwerpen, zoals een kinderdekentje, met persoonlijke gebeurtenissen uit haar leven.

Imagine Home bestaat uit een zorgvuldige selectie van bestaande en nieuw geproduceerde kunstwerken, variërend van foto’s (Eliza Bordeaux), video’s (Manon de Boer), schilderijen (Raafat Ballan) en tekeningen (Foundland Collective) tot sculpturen (Lucas Lenglet) en installaties (Zhanna Kadyrova). Een schommel om het verschuivende gevoel van ’thuis’ vast te leggen (Ines Kooli), een met kruidnagelpoeder gecoate steunbalk die dienstdoet als tissuedoos (Jerrold Saija), een wandafdruk van een voorouderlijk huis (Heidi Bucher), de provisiekast van ontheemden (Mirna Bamieh): kunstwerken die je zintuigen laten werken, geuren en beelden die een gevoel van thuis oproepen, installaties die onder je huid kruipen.

 

Beeld:
© Jan-Kees Steenman

WANNEER 03/02/2024 - 02/06/2024
WAAR | Bekijk op Google Maps Verwersstraat 41
5211HT ’s-Hertogenbosch
+31(0)73-6877 877
hetnoordbrabantsmuseum.nlOPENINGSTIJDEN

Di - zo : 11.00 - 17.00 uur

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Imagine Home | Hedendaagse kunstenaars op zoek naar een thuisgevoel

laat een recensie achter

Uw beoordeling