In opdracht van de Oude Kerk werkte Mahama de afgelopen twee jaar aan een nieuwe grootschalige site-specifieke installatie. Garden of Scars verbindt de geschiedenis van de Oude Kerk met een internationale (historische) context. Mahama plaatst ruim achthonderd opstaande stenen, samengesteld uit afgietsels die hij maakte van de grafzerken in de Oude Kerk en de vloeren van onder andere Fort Elmina (1482) aan de kust van Ghana. De vormen van de sculpturen zijn afgeleid van begraafplaatsen in Tamale. De breuken, krassen en scheuren in de sculpturen verbeelden een geschiedenis van mislukking, herstel, reparatie.
Wie door de Garden of Scars over de kerkvloer loopt, wandelt zowel over de geschiedenis van de duizenden Amsterdammers die in de loop van de eeuwen hier begraven zijn als door de geschiedenis van Ghana. Het 3000m2 grote vloeroppervlak van de Oude Kerk wordt gevormd door grafzerken. Er zijn vele levensverhalen en herinneringen aan verbonden waar mensen zich tot op de dag van vandaag mee identificeren. Mahama beschouwt de grafstenen in de Oude Kerk als een vorm van collectief geheugen, en stelt vragen over de sociale en politieke aspecten van de vorming daarvan.
De familiegeschiedenissen van de kooplieden, kapiteins, burgemeesters die in de Oude Kerk begraven zijn, worden door hem verbonden met de sporen van de geschiedenis van de eeuwenoude (Nederlandse) forten langs de kust van Ghana waar mensen de (gevolgen van) koloniale handel in Afrika hebben ondergaan. De kastelen en forten werden vanaf de 15e eeuw aan de West-Afrikaanse kust gebouwd door handelaren uit Europa, waaronder Nederlanders. Zo diende Fort Elmina aanvankelijk de goudhandel en speelde later een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Trans-Atlantische slavenhandel. Mahama wil deze gedeelde geschiedenis zichtbaar maken. Wereldwijde netwerken die gekoppeld zijn aan de beide plekken en doorwerken in deze tijd worden invoelbaar gemaakt.
ma - za : 10.00 - 18.00
zo : 13.00 - 17.30
Bezoekers over Ibrahim Mahama