Hockney’s Eye

Teylers Museum | 23/09/2022 - 29/01/2023

Dit najaar staat Teylers Museum in het teken van het werk van David Hockney, een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van dit moment. In Hockney’s Eye worden Hockneys tekeningen, schilderijen en fotografische en digitale werken niet alleen in de tentoonstellingszaal getoond, maar ook geïntegreerd in de historische zalen van het museum. Maak kennis met Hockneys eigenzinnige theorieën over perspectief en het gebruik van optische hulpmiddelen. Ontdek hoe hij hiermee experimenteert en kijk door zijn ogen naar het werk van oude meesters.

Al zijn hele carrière lang onderzoekt Hockney (Verenigd Koninkrijk, 1937) hoe oude meesters de ruimtelijke werkelijkheid vertalen naar het platte vlak. Volgens hem deden zij dit niet alleen op basis van directe waarneming (‘eyeballing’ in zijn woorden) of door toepassing van lijnperspectief, maar maken zij daarnaast al eeuwenlang gebruik van optische hulpmiddelen zoals lenzen en spiegels. In Hockney’s Eye staat dit belangrijke – en niet onomstreden – thema in zijn oeuvre voor het eerst centraal.

Hockneys werk wordt getoond naast het werk van oude meesters als Claude Lorrain en Pieter Saenredam en de optische instrumenten die zij volgens hem gebruikt kunnen hebben. In de wetenschappelijke zalen en in Pieter Teylers Huis zijn reconstructies gemaakt van historische artistieke hulpmiddelen zoals een perspectiefraam, een bolle spiegel en een camera obscura. In de unieke historische context van Teylers als natuurwetenschappelijk en kunsthistorisch laboratorium kijken we door de ogen van Hockney naar de kunstgeschiedenis.

Ontdek in Hockneys tekeningen, schilderijen en fotografische en digitale werken hoe hij steeds nieuwe en dynamische manieren vindt om de visuele wereld weer te geven, bijvoorbeeld door het perspectief om te draaien of door onconventionele hulpmiddelen te gebruiken zoals de camera lucida.

 

Beeld:

David Hockney, Viewers Looking at a Ready-made with Skull and Mirrors, 2018 © David Hockney assisted by Jonathan Wilkinson
David Hockney, Self Portrait, 22nd November 2021 © David Hockney, foto: Jonathan Wilkinson
David Hockney, 7th March 2011, iPad Drawing © David Hockney 

WANNEER 23/09/2022 - 29/01/2023
WAAR | Bekijk op Google Maps Spaarne 16
2011 CH Haarlem
023 516 0960
teylersmuseum.nlOPENINGSTIJDEN

di - zo : 10.00 - 17.00

feestdagen : 10.00 - 17.00

gesloten op 1 januari en 25 december :

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Hockney’s Eye

laat een recensie achter

Uw beoordeling