Groepsexpositie | Vera Hilger, Ton Slits en Klaus Dauven

Galerie Bart Nijmegen | 04/06/2017 - 03/09/2017

Deze groepsexpositie toont schilderijen van Vera Hilger, installaties en werk op paper van Ton Slits, en werk op papier van Klaus Dauven.

Vera Hilger maakt voornamelijk non-figuratieve schilderijen. Deze werken zijn opgebouwd uit lagen tempera die zij zo nu en dan vermengt met kleine hoeveelheden olieverf. De veelal zorgvuldig geconstrueerde composities hebben een sterk repeterende, ritmische inslag: vormen, vlakken, punten, motieven, lijnen, gaten, bollen of bellen komen binnen een werk telkens in verschillende varianten terug. Zo ontstaan organisch ogende patronen die zich in illusionistische zin vóór de half transparante ondergronden lijken te bevinden. De non-figuratieve, titelloze werken van Hilger roepen associaties op met elementaire processen en fenomenen uit de natuur.

Het oeuvre van Ton Slits bestaat naast ruimtelijk werk (installaties en werk in de publieke ruimte), uit schilderijen en collages, die zich kenmerken door een sterk ruimtelijk karakter. De vormentaal die hij gebruikt, past binnen een scala van iconen die in dit hypervisuele tijdperk duidelijk aanwezig zijn. Deels herkennen we de hedendaagse beeldtaal, afkomstig van computerspelletjes en pictogrammen, die de beschouwer uitdaagt tot aandachtig en zorgvuldig kijken, w
ant de symbolen betekenen nu eenmaal niet voor iedereen hetzelfde.

Je zou kunnen zeggen dat Klaus Dauven omgekeerde graffiti maakt: in plaats van dat hij iets toevoegt, haalt hij juist iets weg. Hij ‘tekent’ op vuile muren van gebouwen, door ze met een hogedrukreiniger schoon te spuiten. Dat doet hij met hulp van sjablonen, vaak in de vorm van bloemen, planten of dieren. Deze tijdelijke werken kunnen een hoogte van wel 30 meter aannemen en zijn dus van grote afstand zichtbaar. 
In deze expositie tonen we schoonmaakdoekjes, die hij eerst vuil heeft gemaakt met stof of andere viezigheid. Met hulp van uit hout of karton gesneden vormen die hij op de doekjes legt, zuigt hij met een krachtige stofzuiger de onbedekte delen schoon. De zwart-wittekeningen waren ooit witte vellen papier die Klaus heeft volgekleurd met houtskool. Met een speciaal mondje aan zijn stofzuiger zuigt hij het zwart van het blad, waardoor er een lijn of vlak en uiteindelijk een hele tekening ontstaat.
WANNEER 04/06/2017 - 03/09/2017
WAAR | Bekijk op Google Maps Waalbandijk 14c
6541 AJ Nijmegen
024-3600577
galeriebart.nlOPENINGSTIJDEN

Do - Vr : 12.00 - 18.00

Za - Zo : 12.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Groepsexpositie | Vera Hilger, Ton Slits en Klaus Dauven

laat een recensie achter

Uw beoordeling