Glans en Geluk – Kunst uit de Wereld van de Islam

Kunstmuseum Den Haag | 08/09/2018 - 03/03/2019

Van vloeiende kalligrafie tot weelderige bloemenpracht, van geometrische sterpatronen tot oneindige arabesken en levensechte vogels en vissen. Glans en Geluk – Kunst uit de Wereld van de Islam brengt vele verworvenheden van de Islamitische kunst bij elkaar. Het is een tentoonstelling vol pracht en praal waarbij de nadruk ligt op het ornamentele karakter van islamitische kunst en de verhalen over cultuur, traditie en ambacht. Het Gemeentemuseum belicht daarmee een kant van de islamitische cultuur die in het publieke debat zelden aandacht krijgt: de uitbundigheid en positieve boodschap van islamitische kunst.

Met de verspreiding van de islam vanaf de vroege 7e eeuw ontstaat een islamitisch rijk dat zich op zijn hoogtepunt uitstrekt van Spanje tot aan China. Aan de diverse hoven loopt men regelmatig voor op andere delen van de wereld op het gebied van wetenschap, techniek en kunst.

De islamitische cultuur heeft door de geschiedenis heen prachtige kunstobjecten voortgebracht, die bovendien hun weg vonden naar het Verre Oosten én Europa. Handelaars, ambachtslieden, pelgrims, diplomaten, studenten en wetenschappers reisden tussen de verschillende steden: kennis, technieken, talen, gewoonten en kunstvormenwerden uitgewisseld. Over handelsroutes en als oorlogsbuit verplaatsten voorwerpen zich van de ene naar de andere regio, met kruisbestuiving van vormen en decoraties tot gevolg.

Decoratieve patronen op bijvoorbeeld tegeltableaus en stucwerkpanelen tonen aan dat deze verbinding en uitwisseling niet alleen plaatsvond tussen islamitische landen in het Middellandse Zeegebied en zuidelijk Europa, ook keramistenuit China en de islamitische wereld vonden inspiratie in elkaars tradities.

Glans en Geluk ontrafelt deze positieve symboliek, maar staat ook stil bij hoe de voorwerpen werden gebruikt en gemaakt. De tentoonstelling is daarmee een ode aan het ambacht. Eeuwenoude technieken als glasblazen, houtsnijden, kalligrafie of tapijtknopen vertellen verhalen over cultuur, tradities en opdrachtgeverschap en de rol van de islamitische cultuur in de wereld.

WANNEER 08/09/2018 - 03/03/2019
WAAR | Bekijk op Google Maps Stadhouderslaan 41
2517 HV Den Haag
+31 (0)70 3381111
kunstmuseum.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Zo : 10.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Glans en Geluk – Kunst uit de Wereld van de Islam

laat een recensie achter

Uw beoordeling