Gilleam Trapenberg | Playa

Stedelijk Museum Schiedam | 22/06/2024 - 10/11/2024

Vanaf 22 juni 2024 presenteert Stedelijk Museum Schiedam Playa, een solotentoonstelling van fotograaf Gilleam Trapenberg. Met een mix van bestaande en nieuwe werken uit zijn langlopende serie Currents verbeeldt Trapenberg de ziel van Curaçao, zoals hij het eiland kent. Playa biedt een eigenzinnig en persoonlijk beeld van Curaçao, waarbij Trapenberg de ervaring van het leven tussen twee werelden tastbaar maakt. Hij transformeert de zolderruimte van het museum tot een installatie die de sfeer van het eiland naar Nederland haalt.

Trapenberg wil de ziel van Curaçao via de mensen en hun leefomgeving invoelbaar maken. Hij fotografeert vooral de inwoners en de manier waarop zij leven, wonen en hun identiteit uitdragen. Daarbij vindt hij het belangrijk om voorbij het toeristische clichébeeld van het eiland te gaan. In zijn werk zien we een prachtig, eigenzinnig en persoonlijk beeld van Curaçao. Daarbij proef je de positie van de jonge fotograaf die tussen twee werelden leeft. De wereld van thuisland Curaçao, en de wereld van Nederland, waar hij nu woont en werkt.

In Playa laat Trapenberg dit voornamelijk zien aan de hand van een rotsachtig strand, niets lijkend op de idyllische plekken die vaak in reisbrochures te vinden zijn. Dit vulkanische strand aan de noordkant van het eiland is een toevluchtsoord voor de lokale eilandbewoners om te ontspannen na een lange werkdag. Trapenberg fotografeert hen vaak van achteren: met de zon in hun rug en het gezicht richting de zee én het Europese continent.

Beeld:
Gilleam Trapenberg, Kant’i Laman #7, 2024
Gilleam Trapenberg, Kant’i Laman #1, 2022
Gilleam Trapenberg, Kant’i Laman #6, 2023

WANNEER 22/06/2024 - 10/11/2024
WAAR | Bekijk op Google Maps Hoogstraat 112
3111 HL Schiedam

stedelijkmuseumschiedam.nlOPENINGSTIJDEN

di-zo : 11.00-17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Gilleam Trapenberg | Playa

laat een recensie achter

Uw beoordeling