Precies recht voor iets staan

Galerie Van Gelder | 28/05/2016 - 03/07/2016

In zijn solotentoonstelling ‘Precies recht voor iets staan’ verdwijnen de doekjes als mini-postzegels tegen de grote wanden van de galerieruimte, maar qua presentie zijn ze zeer aanwezig. Gijs van Lenthe maakt grotendeels klein werk en hij zegt daarover: ‘Wat ik prettig vind aan kleine werken is dat je van dichtbij nog steeds met afstand naar het werk kan kijken. Als je dichtbij een groot werk staat, verlies je het totaal.’

Wat opvalt in het werk van Gijs van Lenthe is de brokkeligheid van de beelden, die dikwijls een deel van een groter geheel tonen. Een herhaaldelijk inzoomen zorgt voor een versterking daarvan. Dit gevoel van dichtbij komen wordt benadrukt doordat het beeld buiten de randen van het doek optisch doorloopt. Extreem gedetailleerde momentopnamen, zou je ze kunnen noemen. Soms naar de werkelijkheid geschilderd, soms als een puzzel schilderend in elkaar gezet. Het is alsof grip wordt verkregen op de wereld door die in close up te representeren. Dat is ook te zien in de sculpturen ‘Geen titel (hek)’ uit 2015 en ‘Geen titel (hoek)’ van dit jaar.

In zijn tentoonstelling ‘Starend naar Gods lichtbak’ in 2012 was het fragmentarisch denken van Gijs van Lenthe al enigszins zichtbaar door het thematisch gebruik van vlekken, gaten en openingen. In de schilderijtjes van ‘Precies recht voor iets staan’ speelt stijl in een minder belangrijke rol dan een terugkerend thema als het detail. Een wit hek in het midden van de ruimte suggereert dat er een begrenzing of scheiding is. Die is er niet. Als deel van een groter geheel gaat het om het hek zelf. Verder niets.

Als je precies recht voor een van zijn werken gaat staan, is het kijken het enige dat telt.

WANNEER 28/05/2016 - 03/07/2016
WAAR | Bekijk op Google Maps Planciusstraat 9A
1013 MD Amsterdam
+31 (0)20 62 77 419
galerievangelder.comOPENINGSTIJDEN

di - za : 13:00 - 17:30

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Precies recht voor iets staan

laat een recensie achter

Uw beoordeling