Gekust door Knust | 35 jaar stencilkunst

Museum Het Valkhof | 21/06/2019 - 22/09/2019

Het Nijmeegse kunstenaarscollectief Knust, met wortels in de kraak- en punkbeweging van de jaren tachtig, vergaarde in 35 jaar internationaal roem met zijn grafisch felgekleurde stencildrukwerk. De hernieuwde belangstelling voor dit kenmerkende type drukwerk, dat zijn oorsprong in de Waalstad heeft, vormt de aanleiding voor de tentoonstelling. In Museum Het Valkhof is een ruime selectie te zien van het drukwerk dat in de afgelopen jaren door Knust is voortgebracht.

Het is zelfs mogelijk om de interactie met de leden van Knust aan te gaan: in de tentoonstellingsperiode zijn zij op woensdag, donderdag en vrijdag aanwezig in het museum. Spreek met Knust over het maakproces of ga zelf aan de slag tijdens een van de workshops.

De mannen en vrouwen van Knust staan wereldwijd bekend als meesters in de stencildruktechniek en de risografie. Als een van de eerste legde het collectief zich begin jaren tachtig toe op deze druktechniek. Het analoge en charmante gevoel van het riso-drukken zit in het type inkt en in de kleine verschuivingen die tijdens het maakproces optreden. Risodrukken zijn nooit perfect. De inkt die wordt gebruikt heeft een basis van sojaolie (tegenwoordig ook rijstolie) en droogt daardoor niet snel. Er kan daarom alleen op ongestreken, ruw papier worden gedrukt waar de inkt in wordt opgezogen. Dit alles draagt bij aan de helder gedrukte kleuren en de oneffenheden die de riso-techniek kenmerken. Musea over de hele wereld hebben werk van Knust aangekocht, waaronder het Victoria & Albert Museum in Londen en het Museum of Modern Art in New York.

Beeld:
Knust Nijmegen, Johann Kauth – Cactus inside frog, Kunstenaarsboek, 2011 © John Kraft
Knustlid Jan Dirk aan het werk, 1985, © Ania Rachmat

WANNEER 21/06/2019 - 22/09/2019
WAAR | Bekijk op Google Maps Kelfkensbos 59
6511 TB
024 – 360 88 05
museumhetvalkhof.nlOPENINGSTIJDEN

di - zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Gekust door Knust | 35 jaar stencilkunst

laat een recensie achter

Uw beoordeling