Gedaanten van Macht | Johan Clarysse

Privé: Art Gallery O-68 | 22/10/2017 - 19/11/2017

Kunstenaar Johan Clarysse (1957) woont en werkt in Brugge. Hij maakt schilderijen, tekeningen en collages. Centraal in zijn oeuvre staan thema’s als identiteit en macht. Deze thema’s vormen een rode draad door zijn werk, bijvoorbeeld in series als Suspicious Portraits, Looking at (for) the invisble, Les charmes discrets du pouvoir. In de expositie ‘Gedaanten van Macht’ in Art Gallery O-68 zijn werken uit verschillende series te zien.

De kunstenaar laat zien dat macht een begrip is met veel vertakkingen, dat het overal en nergens is, vaak negatief, maar soms neutraal of zelfs positief. Waar mensen samenleven ontstaat macht. Het kunnen collectieve symbolen zijn van macht als standbeelden en vlaggen, disciplinering van het menselijk lichaam samenhangend met onze tijdsordening, of bepaling wat normaal is en wat abnormaal. Zeker ook de macht van religieuze en politieke ideologieën, opgelegde waarden en overtuigingen.

Clarysses werken geven ook een inkijk in het proces van het maken van het kunstwerk zelf, het materiele aspect van schilderen. De focus ligt niet alleen op het verhaal, de personages, maar ook op het tweedimensionale canvas met verf erop, de toets, de kwaststreek, kleurnuances, textuur en ritme.

Na zijn studie filosofie en agogiek (Katholieke Universiteit Leuven), studeerde Clarysse aan de Academies voor Schone Kunsten in Leuven en in Brugge. Hij is meerdere keren onderscheiden en zijn werk bevindt zich in musea, bedrijfs- en particuliere collecties. Twee monografieën verschenen over zijn werk, ‘Why October & other questions’, uitgegeven bij Ludion (2008), met teksten van Marc Ruyters, Stef van Bellingen en Filip Geerardyn. en ‘Walden & other suspicions’ uitgegeven door MER Paper Kunsthalle (2014), met tekstbijdragen van Hans Theys, prof Willem Elias en Isabelle De Baets.

WANNEER 22/10/2017 - 19/11/2017
WAAR | Bekijk op Google Maps Oranjestraat 74
6881SG Velp
026 3612036
gallery-o-68.comOPENINGSTIJDEN

do - zo : 15:00 - 17:00 (tijdens exposities) en op afspraak

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Gedaanten van Macht | Johan Clarysse

laat een recensie achter

Uw beoordeling