Future Primitive | Sae Honda

Galerie Rob Koudijs | 09/09/2017 - 21/10/2017

‘Everybody needs a rock’, wellicht niet de eerste zin die je te binnen schiet als je het over sieraden hebt. Het is de titel van een prentenboek uit de zeventiger jaren, gemaakt door Byrd Baylor, dat kinderen wilde leren kijken naar de wereld (onder andere de stenen) om hen heen. Uiteindelijk handelt het boek over het toekennen van waarde: daarbij kan je braaf bestaande normen volgen, maar ook het heft in eigen hand kan nemen vanuit je eigen fascinaties of geschiedenis. Eén van zijn lezers was ooit de jonge Japanse sieradenmaker Sae Honda.

De stenen waar zij bijzondere betekenis aan toekent, komen uit Hawaï. Hoe idyllisch de associaties bij deze eilanden ook zijn, sommige stranden zijn ernstig vervuild, vooral door aangespoeld plastic. Op het Kamilo strand zijn zelfs een nieuw soort stenen ontdekt, waarin het plastic is samengesmolten met zand, kiezel, schelpen en koraal tot iets volledig nieuws. Je zou het futuristisch materiaal kunnen noemen: het legt de aanwezigheid van de mens op aarde voor altijd vast. Voor Honda zijn het hedendaagse edelstenen. In haar werk verwerkte ze echter geen stenen gevonden langs de Stille Oceaan, maar zaken afkomstig uit haar eigen biotoop. Op straat in Amsterdam verzamelde ze zwerfplastic samen met de omliggende steentjes, takjes en ander klein afval. Ze smolt alles samen tot een uniek, lokaal soort kunststeen en ging het resultaat verfijnen en polijsten. Zoals diamanten de neerslag zijn van de infernale processen tijdens de vorming van de aarde, zo vormen deze edelstenen het sediment van onze huidige cultuur.

En zo verbindt Honda de ambachtelijke cultuur van de edelsmid met een verre toekomst. In haar vormgeving koos ze een zelfde soort amalgaam: haar nieuw gemaakte stenen verwerkte ze in sieraden die refereren aan klassieke modellen en waarin dierportretten spelen met de traditie van de talisman. Vertrouwde vormen uit onze eigen tijd. En wie weet, worden het ooit gekoesterde getuigen uit een dan onvoorstelbaar ver verleden, met stenen die er om vragen goed bekeken te worden.

WANNEER 09/09/2017 - 21/10/2017
WAAR Elandsgracht 12
1016 TV Amsterdam
+31 20 331 87 96
galerierobkoudijs.nlOPENINGSTIJDEN

Woe - Za : 12.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Future Primitive | Sae Honda

laat een recensie achter

Uw beoordeling