Museum IJsselstein start de nieuwe expositie met een foto-tentoonstelling in de Kasteeltoren en kunstprojecten op diverse andere (buiten)locaties. In september opent in het museum de tweede fase van Empathie | Geen mens is een eiland.
We leven in een tijd van sterk individualisme. Een tijd waarin de maakbaarheid van ons menselijke bestaan binnen ons bereik lijkt. Onze samenleving is gericht op ontwikkeling van ‘het zelf’. Denk aan de zegentocht van social media en zelfhulpboeken die niet aan te slepen zijn. Succes is maakbaar en vooral intern te vinden. Graaf diep in jezelf en je leert jezelf kennen. Zoals Plato zei: ‘de essentie van alle kennis is zelfkennis.’ We zijn ervan overtuigd dat de weg naar geluk de weg van zelfontplooiing is. Het ‘wij versus de ander’ lijkt de basis van ons bestaan.
Maar mensen zijn sociale wezens. We bezitten het bijzondere vermogen om emoties van anderen te kunnen meevoelen. We zijn ook wie we zijn door de aanwezigheid van de ander. We hebben de ander bovendien nodig voor ons voortbestaan. ‘Sociaal en onbaatzuchtig gedrag is minstens zo belangrijk als ‘het recht van de sterkste.’ (Frans de Waal, Een tijd voor empathie)
Vanaf 3 juli is de eerste fase van deze expositie te zien. Diverse kunstenaars – zie hun namen hieronder – tonen hun werk in de Kasteeltoren en op andere plekken in IJsselstein. In september breiden we Empathie | Geen mens is een eiland uit in het museum (tip: tot die tijd is daar Ongetemd nog te zien). We houden je op deze website, via Facebook en Instagram op de hoogte wie waar en wanneer van start gaat.
In Empathie | Geen mens is een eiland zie je werk van onder meer:
Francis Alÿs, Hans Bol, Koos Breukel, Paul Cupido, Caz Egelie, Jasper Griepink, Mylan Hoezen, Kasper Jacobs en Frank Koolen, Cuny Janssen, Hans de Kort, Annaleen Louwes, Suat Öğüt, De Onkruidenier, Niels Post, Bernadet de Prins, Fedor van Rossem, Sarah van Sonsbeeck, Martine Stig en Dustin Thierry
wo - zo : 13:00 - 17:00
Bezoekers over Empathie | Geen mens is een eiland