Empathie | Geen mens is een eiland

Museum IJsselstein | 03/07/2020 - 31/01/2021

Museum IJsselstein start de nieuwe expositie met een foto-tentoonstelling in de Kasteeltoren en kunstprojecten op diverse andere (buiten)locaties. In september opent in het museum de tweede fase van Empathie | Geen mens is een eiland.

We leven in een tijd van sterk individualisme. Een tijd waarin de maakbaarheid van ons menselijke bestaan binnen ons bereik lijkt. Onze samenleving is gericht op ontwikkeling van ‘het zelf’. Denk aan de zegentocht van social media en zelfhulpboeken die niet aan te slepen zijn. Succes is maakbaar en vooral intern te vinden. Graaf diep in jezelf en je leert jezelf kennen. Zoals Plato zei: ‘de essentie van alle kennis is zelfkennis.’ We zijn ervan overtuigd dat de weg naar geluk de weg van zelfontplooiing is. Het ‘wij versus de ander’ lijkt de basis van ons bestaan.

Maar mensen zijn sociale wezens. We bezitten het bijzondere vermogen om emoties van anderen te kunnen meevoelen. We zijn ook wie we zijn door de aanwezigheid van de ander. We hebben de ander bovendien nodig voor ons voortbestaan. ‘Sociaal en onbaatzuchtig gedrag is minstens zo belangrijk als ‘het recht van de sterkste.’ (Frans de Waal, Een tijd voor empathie)

Vanaf 3 juli is de eerste fase van deze expositie te zien. Diverse kunstenaars – zie hun namen hieronder – tonen hun werk in de Kasteeltoren en op andere plekken in IJsselstein. In september breiden we Empathie | Geen mens is een eiland uit in het museum (tip: tot die tijd is daar Ongetemd nog te zien). We houden je op deze website, via Facebook en Instagram op de hoogte wie waar en wanneer van start gaat.

In Empathie | Geen mens is een eiland zie je werk van onder meer:
Francis AlÿsHans BolKoos BreukelPaul CupidoCaz EgelieJasper GriepinkMylan HoezenKasper Jacobs en Frank KoolenCuny JanssenHans de KortAnnaleen LouwesSuat ÖğütDe OnkruidenierNiels PostBernadet de PrinsFedor van RossemSarah van SonsbeeckMartine Stig en Dustin Thierry

WANNEER 03/07/2020 - 31/01/2021
WAAR | Bekijk op Google Maps Walkade 2-4
3401 DS IJsselstein
030-6886800
museumijsselstein.nlOPENINGSTIJDEN

wo - zo : 13:00 - 17:00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Empathie | Geen mens is een eiland

laat een recensie achter

Uw beoordeling