Drogen met design | Kitty van der Mijll Dekker X Vera Roggli

TextielMuseum | 27/01/2024 - 12/01/2025

KOOP TICKETS

In de 19e en begin 20e eeuw ging men anders om met huishoudtextiel dan vandaag de dag. Zo had je verschillende soorten doeken in je keuken met ieder een eigen functie (de pannendoek, de theedoek, de koksdoek, etc.), haalden de hogere klasse voor speciale gasten of gelegenheden het zuiver witte damasten tafelgoed tevoorschijn en verzamelden jonge vrouwen alle onderdelen van hun textiele uitzet als voorbereiding op het huwelijk. De producten waren vaak eenvoudig van ontwerp en vooral gericht op functionaliteit. Kitty van der Mijl Dekker is een van de eerste textielontwerpers uit die tijd die hier verandering in bracht.

Kitty van der Mijll Dekker (1908-2004) was een invloedrijke Nederlandse ontwerper van interieur- en huishoudtextiel. Na haar Bauhaus opleiding startte ze een succesvolle handweverij, waar ze unieke ontwerpen voor o.a. gordijnen en meubelstoffen creëerde. Jarenlang was ze een van de vaste ontwerpers voor Linnenfabriek E.J.F. van Dissel & Zonen en inspireerde ze generaties als docent in Amsterdam. Haar creatieve kracht lag in haar diepgaande weefkennis, waarbij ze experimenteerde met materialen en het mengen van kleuren. Hierbij verloor ze functionaliteit nooit uit het oog.

Vera Roggli (1991), textielontwerper uit Antwerpen, wil een textiel object graag volledig begrijpen en ontdekken welke verhalen ze vertellen. In haar ‘Thread by Thread’-project gebruikte ze een eenvoudige theedoek als mentor. Door de doek draad voor draad te ontleden, ontdekte ze de complexiteit van geweven structuren. Met deze inzichten maakte ze ‘portretten’ op industriële weefgetouwen, waarbij ze haar kennis deelde die ze opdeed tijdens samenwerkingen met wevers, ambachtslieden en andere textielhelden achter de schermen. Vera hoopt dat haar creaties mensen inspireren om nieuwsgierig te zijn naar de verhalen en vakmanschap achter alledaagse textiel.

Beeld:
Kitty van der Mijll Dekker. Foto: Joep Vogels
‘Tea Towel Portrain – jacquard towel’ door vera Roggli. Foto: Finn Curry
Theedoeken naar origineel ontwerp van Kitty van der Mijll Dekker (ontwerp 1939). Foto: Josefina Eikenaar

WANNEER 27/01/2024 - 12/01/2025
WAAR | Bekijk op Google Maps Goirkestraat 96
5046 GN Tilburg
013-5367475
textielmuseum.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Vr : 10.00 - 17.00

Za - Zo : 12.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Drogen met design | Kitty van der Mijll Dekker X Vera Roggli

laat een recensie achter

Uw beoordeling