Doron Langberg | Part of your world

Kunsthal Rotterdam | 01/02/2024 - 26/05/2024

KOOP TICKETS

Kunsthal Rotterdam toont vanaf 1 februari 2024 de eerste Europese solotentoonstelling van kunstenaar Doron Langberg (1985). Als een van de meest toonaangevende figuratieve schilders van zijn generatie staat Langberg bekend om werk dat queer subjectiviteit viert. Met weelderig kleurgebruik brengt Langberg zichzelf, zijn familie, vrienden, geliefden en omgeving in beeld. Vaak grootschalig en toch intiem: de schilderijen van Langberg belichten de fysieke ervaring van aanraking, zowel in onderwerpkeuze als in techniek.

Doron Langberg. Part of Your World brengt zestien nieuwe en recente schilderijen samen, variërend van intieme portretten tot monumentale, uitgestrekte landschappen. Ze omvatten universele thema’s als liefde, verlangen en de relatie tot onze omgeving. Veel van Langbergs composities spelen zich af in huiselijke sferen of voor hem betekenisvolle landschappen, zoals de omgeving van zijn ouderlijk huis of het strand van queer toevluchtsoord Fire Island voor de kust van New York.

Langberg onderzoekt de mogelijkheden van kleur, zoals het vangen van lichtval of het overbrengen van een bepaalde sfeer of emotie. Hij plaatst figuren, objecten, stoffen en patronen in composities die de grenzen tussen de geportretteerde en diens omgeving vervagen. De schilderijen van Langberg zijn even complex als verleidelijk en nodigen uit tot een ontmoeting tussen de geportretteerde en de toeschouwer.

Over zijn werk zegt Langberg: “Queerness is voor mij niet alleen een seksuele ervaring, maar ook een manier van in de wereld staan die elk aspect van mijn leven beïnvloedt. Door alledaagse onderwerpen te verbeelden met intens kleurgebruik en expressieve verfopbreng, maak ik een connectie met de kijker door te reflecteren op onze meest fundamentele overeenkomsten, zoals onze lichamen, onze relaties tot elkaar en de wereld om ons heen, en onze innerlijke belevingswereld. Mijn kunst nodigt uit tot een gemeenschappelijk begrip van menselijke ervaring, los van beperkende sociale hokjes.”

 

Beeld:
Bather, 2021, oil on linen, 203.2 x 243.8 cm, Institute of Contemporary Art, Boston, Courtesy Doron Langberg
Pete and Horatio, 2023, olieverf op linnen, 127 x 152.4 cm, particuliere collectie © Doron Langberg. Courtesy de kunstenaar en Victoria Miro
Mom, 2023, olieverf op linnen, 61 x 45.7 cm, particuliere collectie © Doron Langberg. Courtesy de kunstenaar en Victoria Miro

WANNEER 01/02/2024 - 26/05/2024
WAAR | Bekijk op Google Maps Westzeedijk 341
3015 AA Rotterdam
010-4400300
kunsthal.nlOPENINGSTIJDEN

di - za : 10.00 - 17.00

zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Doron Langberg | Part of your world

laat een recensie achter

Uw beoordeling