Disassembly / Reverse | Bownik

The Ravestijn Gallery | 16/09/2017 - 20/10/2017

Deze herfst presenteert de Ravestijn Gallery twee series, Disassembly en Reverse, van de Poolse fotograaf Bownik (1977). Bownik maakt prints op groot formaat die passen bij zijn intellectuele benadering van fotografie, waarbij het gaat om de conceptuele complexiteit en een oog voor detail en compositie.

Disassembly (2014) bestaat uit beelden van planten en bloemen, die doen denken aan 19e-eeuwse taxonomie en botanische tekeningen, en aan klassieke stillevens. Zijn foto’s van deze planten zijn echter geen wetenschappelijke illustraties. Bownik heeft zijn onderwerpen namelijk uit elkaar gehaald, om ze vervolgens weer samen te voegen. Hij maakt gebruik van onnatuurlijke materialen zoals plastic draden en punaises om de plant te herstellen. Een zowel esthetisch als dubbelzinnig effect wordt bereikt door de nadruk op de schoonheid van de planten: het streven naar schoonheidsidealen (alsof de planten plastische chirurgie hebben ondergaan), en zoektocht naar het ontrafelen van natuurverschijnselen.

In Reverse (2016), zien we ook Bowniks fascinatie voor details, en technische en historische weerspiegelingen. De foto’s tonen traditionele kledij, gedragen door historische leiders en arbeiders, uit zowel zijn geboorteland Polen als andere Oost-Europese landen. In plaats van het gedetailleerde borduurwerk van deze kostuums te laten zien, keert Bownik de stukken binnenstebuiten. Daar laat zich een ander verhaal zien, namelijk van de omstandigheden waarin deze kledingstukken zijn gemaakt. De historische context van een bepaalde regio, waar de arbeiders werkten, of bekende personen, die de stukken droegen, wordt zo verhuld.
WANNEER 16/09/2017 - 20/10/2017
WAAR | Bekijk op Google Maps Westerdoksdijk 603-A
1013 BX Amsterdam
020-5306000
theravestijngallery.comOPENINGSTIJDEN

Ma - Vr : 9.00 - 17.00

Za : 12.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Disassembly / Reverse | Bownik

laat een recensie achter

Uw beoordeling