De laatste avant-garde

Design Museum Den Bosch | 18/02/2017 - 11/06/2017

De tentoonstelling De laatste avant-garde – Radicaal design in Italië 1966-1988 toont een overzicht van vormgeving in Italië in de jaren zestig, zeventig en tachtig. Ontwerpgroepen als Archizoom, Superstudio, Alchymia en Memphis en ontwerpers als Andrea Branzi, Ettore Sottsass en Matteo Thun ontwikkelen in deze jaren een radicale nieuwe visie op vormgeving en de maatschappij. Zij presenteren architectonische experimenten, utopische woonsuggesties en speels design die nog steeds actueel zijn. Voor het eerst in Nederland wordt het werk van deze laatste Italiaanse avant-garde in een tentoonstelling gepresenteerd.

In de jaren tachtig maakt Nederland kennis met het design van Memphis. De exuberante vormgeving van deze groep vormgevers uit Milaan slaat in als een bom: Memphis introduceert het postmoderne design in Nederland. Wat hier een eyeopener is, blijkt in Italië het eindpunt van een ontwikkeling.

Het startschot voor het radicale Italiaanse design is 1966 als de architectenbureaus Archizoom en Superstudio worden opgericht. Deze ontwerpers reageren op de grote technologische veranderingen, de steeds toenemende consumptie en de groei van de vrije tijd. Zij stellen vast dat het moderne leven zich losmaakt van traditionele vormen en functies. Supermarkten, luchthavens, enorme fabrieken en technische systemen maken het nieuwe, efficiënte leven mogelijk. De nieuwe mens leeft in een wereld waar binnen en buiten, werk en vrije tijd als vanzelf in elkaar overvloeien.

Deze analyse van de eigentijdse samenleving leidt tot de ambitie om de wereld te veranderen in een open omgeving waarin de spelende mens zich thuis voelt. De aandacht van de Italiaanse architecten verlegt zich dan ook van het gebouw naar het ontwerpen van betekenisvolle ruimtes en producten. Binnen hun onderzoek richten ze zich op zaken als goede en slechte smaak, de rol van de geschiedenis, mobiliteit, technologie en anti-technologie en de relatie met het buitenleven.

WANNEER 18/02/2017 - 11/06/2017
WAAR | Bekijk op Google Maps De Mortel 4
5211 HV ’s-Hertogenbosch
073-6273680
sm-s.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over De laatste avant-garde

laat een recensie achter

Uw beoordeling