De Laatste Aai

Tot Zover | 13/06/2019 - 19/01/2020

Waar dierenliefde bloeit, is ook steeds meer aandacht voor hun sterven. Hond of kat krijgen in Nederland steeds vaker een waardig afscheid en voor omgekomen varkens worden stille tochten gehouden. De Laatste Aai brengt een eerbetoon aan dode dieren en biedt inzicht in de rouwcultuur, rituelen en narratieven rondom het dode dier. Tot hoever reikt ons verdriet?

De Laatste Aai is een visuele analyse van betekenissen en hedendaagse praktijken rondom de dood van een geliefd dier. Het bevraagt de relatie tussen mens en dier in het algemeen, en de speciale band met huisdieren in het bijzonder. De helft van alle Nederlandse gezinnen heeft één of meer huisdieren en deze genieten een speciale status. Ze krijgen het lekkerste voer, de beste zorg en slapen geregeld bij ons in bed. Hond of kat worden beschouwd als beste vriend of gezinslid. De impact is groot als het dier komt te overlijden. Is rouwen om een dier vergelijkbaar met rouwen om een mens?

Het getoonde werk van hedendaagse kunstenaars is informatief, poëtisch en prikkelend. De werken maken het persoonlijke verlies van een huisdier invoelbaar en belichten de ingewikkelde paradox rondom dierlijke sterfelijkheid. Want tot hoever reikt ons verdriet? Tegenover onze compassie met individuele dieren staat onze onverschilligheid voor het verdwijnen van soorten. En het wegkijken van de instrumentele omgang met dieren in de bio-industrie. We houden van dieren, maar eten ze ook op. Kunstenaars, fotografen en ontwerpers stellen kritische vragen en breiden de cirkel van compassie uit.


Beeld:
Satijn Panyigay, Ik ruik hem nog steeds, 2019
herman de vries, in memoriam de koeien, 2015-2017 (foto: Tineke Schuurmans)
Helen Jonker, tennisbal met zwarte voet, urn van keramiek

WANNEER 13/06/2019 - 19/01/2020
WAAR | Bekijk op Google Maps Kruislaan 124
1097 GA Amsterdam
020 694 04 82
totzover.nlOPENINGSTIJDEN

di - zo : 11.00 - 16.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over De Laatste Aai

laat een recensie achter

Uw beoordeling