De gedroomde Vriend | The imaginary Friend

Chabot Museum | 16/03/2024 - 02/06/2024

KOOP TICKETS

‘Von Tuzzi’ toont wat de verbeelding vermag

Gedroomde vriend in stadse folly
The Imaginary Friend is een performance uit 1980 die zich afspeelt tegen het panoramische decor van de Maasbruggen in Rotterdam, voordat de spoortunnel in gebruik werd genomen. De eenzame figuur ‘Von Tuzzi’ (fantasie) staat hierin centraal. Als bewoner van de brugwachterstoren in de Wijnhaven was hij dagelijks alleen zichtbaar voor treinpassagiers, die hem in het voorbijgaan slechts zeven seconden konden gadeslaan. Dat was te kort om precies te weten wat ze hadden gezien. Aangevuld met hun eigen voorstellingsvermogen ontstond het beeld van een kluizenaar in een stadse folly die het surreële leven prikkelde in de pragmatisch opererende stad.

Illusie in polaroids
Fotograaf en schrijver Pieter van Oudheusden (1957-2013) legde in honderden Polaroids de verschijning en verdwijning van deze raadselachtige bewoner van de Wijnhaventoren vast. Nu tonen opnieuw gecomponeerde SX-70 Polaroid-beelden ‘Von Tuzzi’ in zijn domein, half verscholen in de illusie. De verstilde ‘antifotografie’ doet een beroep op de binnenwereld van de waarnemer, als was hij een passerende treinreiziger die niet te veel en ook niet te weinig ziet om tot fantaseren verleid te worden. De melancholie van de foto’s kan worden vergeleken met die van surrealistische schilders. Uitvergroot en herschikt tot ‘Bildungsroman’ herinneren zij aan de uitspraak van Friedrich Nietzsche: “We hebben de kunst nodig om niet aan de waarheid ten onder te gaan.” Tezamen vormen deze sterk uitvergrote beelden een verhaal van hoop, verlangen en teloorgang.

De gedroomde plek
Als er één plek is om dit verhaal te vertellen, dan is dat het Chabot Museum. Naamgever Henk Chabot (1894-1949) had met zijn broer Wim (1907-1977) jarenlang een atelier in de Wijnstraat en later in de Wijnhaven. Het laatste ging in het bombardement van 1940 verloren, samen met de meeste werken die zich daar bevonden. Deze tentoonstelling brengt de oud-Wijnhavenbewoners bij elkaar.

Tentoonstellingen en publicaties
De tentoonstelling vindt plaats in combinatie met twee boekuitgaven: fotoboek The Imaginary Friend (de HEF Publishers) en essay De Gedroomde Vriend (uitgave Stichting Historische Publicaties Roterodamum onder redactie van Nelleke Noordervliet). Tegelijkertijd is er een verkooptentoonstelling bij galerie Weisbard.

 

Beeld:
Fotografie in polaroids, Pieter van Oudheusden

WANNEER 16/03/2024 - 02/06/2024
WAAR Museumpark 11
3015 CB Rotterdam
010 436 37 13
chabotmuseum.nlOPENINGSTIJDEN

di - vr 11:00 - 16:30 :

za 11:00 - 17:00 :

zo 12:00 - 17:00 :

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over De gedroomde Vriend | The imaginary Friend

laat een recensie achter

Uw beoordeling