Cornelius Rogge: Werken uit de collectie

Kröller-Müller Museum | 07/03/2021 - 30/05/2021

Cornelius Rogge (Amsterdam, 1932) is geen onbekende in het Kröller-Müller Museum: sinds 1975 staat in de beeldentuin zijn Tentenproject. Naast een reeks tekeningen voor dit project zijn in de tentoonstelling werken te zien uit verschillende fasen van zijn oeuvre: tafels van glanzend staal, tabernakels van papier-maché en een gietijzeren ‘strijdwagen’.

Het Tentenproject is een groep van zes grote tenten van bruin canvas. Het zijn geen gewone tenten. Sommige hebben de vorm van een afgeknotte piramide of kegel, of ze lijken op een wigwam of een ziggoerat. Bovendien hebben de tenten geen ingang. Wat zich in hun binnenste bevindt, blijft letterlijk duister. Rogge reikt ons ook geen concrete oplossingen of antwoorden aan. Integendeel: met het alledaagse gegeven van de tent vraagt hij aandacht voor het onverklaarbare. ‘Ik vergelijk het ook wel met de kerk. Daar bestaan eveneens geheimen, waarin men niet kan doordringen. In elke cultuur bestaan er steeds mysterieuze zaken, waar de mens niet bij kan. En dat geheim is in de moderne cultuur verdwenen. Misschien heeft de kunst van nu de taak het geheim terug te brengen.’

Rogge, opgegroeid in een theosofisch milieu, zoekt naar wat er achter de uiterlijke verschijnselen schuilgaat, in het besef dat dit nooit echt zal lukken en dat de mens moet leven met meerduidigheid en onverklaarbaarheid.

WANNEER 07/03/2021 - 30/05/2021
WAAR | Bekijk op Google Maps Houtkampweg 6
6731 AW Otterlo
+31 (0)318 591241
krollermuller.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Zo : 10.00 - 17.00

exhibition 1 image

Bezoekers over Cornelius Rogge: Werken uit de collectie

laat een recensie achter

Uw beoordeling