Claire Felicie — Only the sky remains untouched

Museum de Fundatie | 01/10/2016 - 15/01/2017

In 2015 maakte Claire Felicie een fotoreportage van Nederlandse militairen en oorlogsveteranen tijdens hun jaarlijkse pelgrimstocht per motor naar Lourdes. De vriendschappen die uit dit project ontstonden, leidden tot een tweede fotoreportage, waarbij Felicie vijftien veteranen in de vervallen wapenfabriek op het Hembrugterrein in Zaandam portretteerde. De plek staat symbool voor het leed van de oud-militairen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

De tentoonstelling van Claire Felicie in Museum de Fundatie in Zwolle bestaat uit vijftien zwart-wit foto’s van evenzoveel oorlogsveteranen van wisselende leeftijden. Allemaal namen ze deel aan een VN-vredesmissie. Sommigen werden uitgezonden naar Libanon, anderen naar Bosnië of Afghanistan. Met camouflagebroek en ontbloot bovenlijf liggen ze op een houten stretcher in de onttakelde ruimte van de wapenfabriek. Hun gedeeltelijke uniformen laten de ene helft van hun identiteit zien, een gezamenlijke identiteit als trots lid van de Nederlandse krijgsmacht. Hun onbedekte lichamen tonen de andere helft, namelijk die van een menselijk individu, kwetsbaar en alleen.

 

WANNEER 01/10/2016 - 15/01/2017
WAAR | Bekijk op Google Maps Blijmarkt 20
8011 NE Zwolle
+31 (0)572 388188
museumdefundatie.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Claire Felicie — Only the sky remains untouched

Ivo Kievenaar

Ik ben verpletterd door de expo en vooral door het nieuwe boek. Alles eraan deugt. Het ruikt zelfs lekker. De samenstelling is voorbeeldig, de psycho-fotografie even teder als ontluisterend, haar oproep tot meer begrip voor de geestelijk getroebleerde erg op zijn plaats. Foto-expo en -boek van het jaar.
Jan Wolters
Zeer indrukwekkend dat deze militairen zich durfden te tonen!
laat een recensie achter

Uw beoordeling