Dicht op de huid
Meer dan de helft van de wereldbevolking woont momenteel in een stad. Over tien jaar zijn er acht miljard mensen op de aarde. Twee derde daarvan zal in grotere of kleinere steden wonen. Die steden worden overal ter wereld gekenmerkt door vermarkting, beheersbaarheid en regulering en ‘reduceren’ mensen tot consumenten en data. Steeds meer mensen komen niet meer mee in het dwingende urbane ritme. Tegelijkertijd zitten treinen en metro’s overvol, slibben wegen dicht en worden groengebieden volgebouwd. We zitten elkaar almaar dichter op de huid.
De stad als kwetsbare plek
Hoe claim en bescherm je je eigen fysieke en mentale plek en laat je tegelijkertijd ruimte aan de ander? De moderne stad is ingericht op individuele behoeften waarin stedelingen langs elkaar heen leven. En als je niet meer ervaart hoe anderen leven en denken, kan het onbegrip, het wantrouwen en zelfs de afkeer van elkaar groeien. Het maakt de stad een plek van gemeenschappelijke kwetsbaarheid waar de menselijkheid van onszelf en van de ander bewaakt moet worden. Het voor iedereen leefbaar houden van de snel groeiende stad, vergt empathisch vermogen van allen die de stad delen.
Aan de hand van kunstwerken die leven, overleven en functioneren in de stad op indringende wijze voelbaar maken, kijken de kunstenaars van City Life naar de mens achter de statistieken van urbanisatie.
di - zo : 11.00 - 17.00
Bezoekers over City Life | Mensen & de urbane realiteit