Charlotte Salomon in close-up

| 13/03/2020 - 29/11/2020

In de lente en zomer van 2020 verandert het Joods Historisch Museum gedeeltelijk in een bioscooptheater uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. In de tentoonstelling Charlotte Salomon in close-up ontdek je de invloed van cinema op het kunstwerk Leven? of Theater? van kunstenaar Charlotte Salomon (1917- 1943).

Ga mee met onze virtuele rondleiding door ‘Charlotte Salomon in close-up’. Conservator Mirjam Knotter neemt je mee door deze bijzondere tentoonstelling, die twee uur na opening alweer moest sluiten wegens de maatregelen omtrent het coronavirus. Ben je na het zien van dit voorproefje van de tentoonstelling éxtra nieuwsgierig geworden? Je kunt de tentoonstelling nog tot eind november komen bekijken in het Joods Historisch Museum!

 

De Berlijnse kunstacademiestudente maakte dit ‘multimediale’ kunstwerk over haar leven, dat uit honderden gouaches bestaat, toen zij als joodse vluchtelinge in Zuid-Frankrijk verbleef. In 1943 werd ze opgepakt, gedeporteerd en bij aankomst in Auschwitz vermoord. Het kunstwerk werd in 1947 door haar ouders in Zuid-Frankrijk gevonden. Het werd gepubliceerd, verfilmd en uiteindelijk wereldberoemd. Al decennialang beroert het wereldwijd vele mensen.

Berlijn & film
Salomon groeide op in een omgeving vol muziek, cultuur en kunst. Haar thuisstad Berlijn was een centrum van artistieke creativiteit. Ook het medium film, op dat moment relatief nieuw, werd er op vele manieren verkend. Regisseurs en scenaristen experimenteerden met nieuwe vormen van verhalen vertellen en het publiek beleefde in de filmtheaters tot dan toe ongekende visuele ervaringen. Ook Charlotte Salomon ging graag naar de bioscoop. De invloed hiervan resoneert op vele manieren in Leven? of Theater?

WANNEER 13/03/2020 - 29/11/2020
WAAR
exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Charlotte Salomon in close-up

laat een recensie achter

Uw beoordeling