Candles for Earthlings & The World After – Oude Kerk @ Home

Oude Kerk | 24/03/2020 - 22/06/2024

Candles for Earthlings

Afgelopen maanden werd de Oude Kerk verlicht door de 120 kaarsen van Poems for Earthlings, een installatie van Adrián Villar Rojas over kunst in tijden van crisis. Nu de installatie zich achter gesloten deuren bevindt en er geen erediensten in de kerk kunnen plaatsvinden, hebben de Oude Kerk en Oudekerkgemeente besloten om samen de kaarsen van Poems for Earthlings nieuwe betekenis te geven. Komende dagen worden de kaarsen (ontsmet volgens strenge RIVM richtlijnen) uitgedeeld aan buurtbewoners. Bovendien is er een speciale zijruimte ingericht bij de Oostpoort van de kerk, waar elke zondag en woensdag een kaars voor thuis kan worden opgehaald. Ook is er de mogelijkheid ter plekke een kaars aan te steken. “Zo houden we met elkaar het vuur van geloof en kunst brandend”, aldus Jacqueline Grandjean (directeur en curator van de Oude Kerk) en Jessa van der Vaart (predikant van de Oudekerkgemeente). Afgelopen zondag waren het vooral buurtbewoners die een kaars opstaken. Van der Vaart: “Blijkbaar is er echt behoefte aan bezinning. Ook de audio-dienst (als vervanger van de eredienst in de kerk) leverde veel, ontroerende reacties op.”

Online worden de eerste thuis aangestoken kaarsen inmiddels gedeeld, onder de hasthtag #CandlesForEarthlings. Samen met een beknopt antwoord op de vragen: ‘Voor wie / wat is deze kaars?’ en ‘Hoe hoop jij dat de wereld na deze crisis is veranderd?’, want dat de wereld door de huidige crisis zal veranderen, staat buiten kijf. “Ik zet mijn hoop in op een wereld waarin we bewust blijven van onze kwetsbaarheid”, schrijft Richard uit Utrecht bij zijn Candles For Earthlings kaars op Instagram. Iedereen die een kaars en hoop voor de toekomst wil delen, wordt uitgenodigd deze te sturen naar [email protected] of online de foto te delen met de hashtag #CandlesForEarthlings. De kaarsen van Poems for Earthlings worden via dit initiatief gerecycled en blijken betekenisvoller dan ooit.

Door de huidige pandemie is de installatie misschien wel actueler geworden dan ons lief is. Villar Rojas stelt met het werk vragen over hoe we omgaan met de wereld, wat we beschermen, en wat die bescherming betekent voor ons menszijn; welke verbindingen werkelijk van waarde zijn.

WANNEER 24/03/2020 - 22/06/2024
WAAR | Bekijk op Google Maps Oudekerksplein 23
1012 GX Amsterdam
020-6258284
oudekerk.nlOPENINGSTIJDEN

ma - za : 10.00 - 18.00

zo : 13.00 - 17.30

exhibition 1 image

Bezoekers over Candles for Earthlings & The World After – Oude Kerk @ Home

laat een recensie achter

Uw beoordeling