Calm European | Guy Yanai

Flatland Gallery | 29/04/2017 - 27/05/2017

De schilderijen van Guy Yanai (1977, Haifa, Israël) roepen veel herkenning op. In zijn werk zien we planten, interieurs, huizen en zeilboten. Yanai speelt met versimpelde vormen en levendige kleuren die de diepte van het werk afvlakken, geïnspireerd door de onderwerpen en het kleurenpallet van de moderne cinema en 20ste-eeuwse kunstenaars als Henri Matisse, David Hockney en Philip Guston, waaraan Yanai zijn beeld van de rijke Europese beeldcultuur heeft ontleend.

De titel van de tentoonstelling Calm European verwijst naar de multiculturele achtergrond van de kunstenaar: hij is een kleinzoon van grootouders die vluchtten uit Duitsland, Polen en Syrië, en groeide zelf op in zowel Israël als de Verenigde Staten. Verschillende culturen en tradities heeft hij zich in de loop der tijd toegeëigend. Zijn beeld van Europa, met al haar culturen, omschrijft hij als ‘kalm’ en ‘sereen’. Hij ziet Europeanen als het resultaat van generaties die opgroeien in dezelfde omgeving, met hun eigen taal en cultuur. Iets waar hij, als rondzwervende kunstenaar, met zowel jaloezie als weerzin naar kijkt. De tentoonstelling illustreert zijn relatie met Europa en zijn affiniteit met haar culturele erfgoed.

In deze eerste solotentoonstelling van Guy Yanai, toont Flatland Gallery een selectie van 12 nieuwe schilderijen die Yanai speciaal voor deze tentoonstelling maakte. Yanai studeerde aan de Parsons The New School for Design, The New York Studio School, Pont Aven School of Art in Frankrijk en Hampshire College, Amherst. Zijn werk is tentoongesteld in verschillende instellingen en galeries als Haifa Museum of Art, The Velan Center for Contemporary Art in Turijn, Alon Segev Gallery in Tel Aviv, en op de Armory Show en de Frieze Art Fair in New York. Dit jaar zal hij deelnemen aan de Art Brussel en Art Cologne. In 2015 noemde Artnet Guy Yanai ‘one of the 50 most exciting artists in Europe today’.

WANNEER 29/04/2017 - 27/05/2017
WAAR | Bekijk op Google Maps Lijnbaansgracht 312-314 (galerie) en 318 (kantoor)
1017 WZ Amsterdam
+31 (0)20 3305321
flatlandgallery.comOPENINGSTIJDEN

wo - za : 13.00 - 18.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Calm European | Guy Yanai

laat een recensie achter

Uw beoordeling