Black Hole Sun | Hugo Tieleman

Livingstone gallery | 31/03/2018 - 27/05/2018

In de afgelopen paar jaar heeft Hugo Tieleman (Eindhoven, 1982) zijn bekende series Mining site en Heavy metal verder uitgewerkt. Hieruit is een nieuwe serie ontstaan, Tar sand, die verwijst naar de ontginning van donkere teerzandvelden die in o.a. Amerika hele natuurgebieden vernietigt.

In deze nieuwe serie tracht Hugo Tieleman het vettige zwart tot het uiterste te drijven waarbij nog steeds diverse kleuren te onderscheiden zijn. De gekleurde mineralen en edelstenen uit de eerdere series worden nu als het ware opgeslokt door de immense donkere grond van de teerzanden. Hoewel duister, hebben deze ook letterlijk diverse bestanddelen en kleuren in zich. Dit benadrukt Hugo door de verf aan te vullen met onder andere zand en nu ook zilverpapier. Door licht toe te voegen reflecteren de kleurelementen en komen deze als licht aan het eind van de tunnel naar voren.

De derde dimensie waarmee hij in zijn doeken al experimenteerde brengt hij nu ook naar de oppervlakte in een sculpturale installatie waar donkere aardlagen naar boven komen.

In andere doeken laat Hugo Tieleman het licht weer toe. Juist het zwart wordt weggelaten zodat een lichtpaarse gloed overblijft. Is dit de ‘Black Hole Sun en onze kans op een nieuw begin?

Een groot aantal werken van Hugo Tieleman was vorig jaar nog te zien in de tentoonstelling What Remains in Museum CODA, Apeldoorn. In 2015 had hij zijn eerste solotentoonstelling in het Noordbrabants Museum. Zijn werk is opgenomen in o.a. Achmea Art Collection, Rabobank Art Collection, Collectie De Heus-Zomer, Hugo Brown Family Collection, THE EKARD COLLECTION en diverse andere privé verzamelingen.

Een interview van NRC recensent Gijsbert van der Wal met de kunstenaar was te beluisteren op NPO Radio 1

WANNEER 31/03/2018 - 27/05/2018
WAAR | Bekijk op Google Maps Anna Paulownastraat 70 A/B
2518 BH Den Haag
+31 70 360 94 28
livingstonegallery.nlOPENINGSTIJDEN

Woe - Za : 12.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Black Hole Sun | Hugo Tieleman

laat een recensie achter

Uw beoordeling