Kunst toont wat de geschiedenis niet kan zeggen. Het is een geliefde uitspraak van de Colombiaanse kunstenaar Beatriz González, van wie De Pont een exceptionele groep werken aankocht, waaronder Cargueros de Bucaramanga (2006). In dit acht meter lange fries van textiel maakt de kunstenaar in signaalachtige beelden op een verstilde en indringende manier het geweld in haar geboorteland voelbaar.
González (Bucaramanga, 1932) wordt gezien als een van de invloedrijkste kunstenaars van Latijns-Amerika. Zij inspireert velen met haar werk, maar ook via haar voormalige functies als docent, curator en schrijver. Haar oeuvre sluit nog steeds aan bij de actuele ontwikkelingen in Colombia en de rest van Zuid-Amerika. Op documenta 14 (2018) en recent op enkele retrospectieve tentoonstellingen in Europa bleek het bovendien verrassend universeel.
De kracht van González’ confronterende beeldtaal is goed te zien in Cargueros de Bucaramanga, waarop een stoet dragers (‘cargueros’) voorbijtrekt. Aan lange stokken op hun schouders sjouwen ze een zware last mee. Zwarte silhouetten zijn het, die halverwege het fries vervagen in de duisternis, om daarna voort te gaan als witte uitsparingen in het donker. Alsof dit dragen alsmaar doorgaat, dag en nacht, of er nooit een einde aan komt. De schok is onverbiddelijk wanneer je je realiseert dat hier dode lichamen worden vervoerd.
Di - Zo : 11.00 - 17.00
Bezoekers over Beatriz Gonzalez