Ad Gerritsen – Actualiteiten

Kunstmuseum Den Haag | 01/12/2018 - 17/03/2019

Met Ad Gerritsen – Actualiteiten plaatst het Gemeentemuseum een kunstenaar in de spotlights die vooral bekend en geliefd is onder collega-kunstenaars, maar nog niet bij het grote publiek. Gerritsen (1940-2015) schilderde vooral mensen. Hij confronteert ons met de processen van het kijken naar en beoordelen van onze medemens.

Rafelranden

Gerritsen portretteerde figuren aan de rafelranden van de samenleving, zoals misdadigers, belaagde vrouwen, getraumatiseerde kinderen en psychiatrische patiënten. Geïsoleerd van hun omgeving dragen ze altijd een diepere betekenis in zich die niet altijd even gemakkelijk te herleiden is. Anders dan de nieuwsfoto’s die Gerritsen vaak als bronnen voor zijn schilderijen gebruikte, wilde hij loskomen van de naargeestige sfeer van deze afbeeldingen. “Bij een goed schilderij word je verleid door de schoonheid, de esthetiek, maar er moet ook iets zijn waardoor het niet meer uit je hoofd te wissen is”, aldus de kunstenaar.

Aanslag

In het kleurrijke schilderij Engeland, London loopt een groep mensen de kijker tegemoet. De groep maakt een geagiteerde indruk. Is het een demonstratie, of vluchten ze weg van iets? Gerritsen liet zich voor dit werk inspireren door een krantenfoto van een groep mensen die geëvacueerd wordt na de aanslag op de Londense metro in 2005.

Film en boek

Gedurende de tentoonstelling wordt in de aula van het museum een documentaire over Ad Gerritsen vertoond. De films van schrijver Mischa Andriessen en filmmaker Gerrit Schreurs bevat interviews met oud-studenten, collega-kunstenaars als Gijs Assmann en Ronald Ophuis, en kleinzoon Levy met wie Gerritsen zijn laatste werken voorbereidde.  In de museumwinkel is de uitgave Het ontstellende werk van Ad Gerritsen (2002) verkrijgbaar, met daarin een groot overzicht van zijn werk en teksten. Auteur en samensteller van het boek is conservator moderne kunst Hans Janssen.

 

 

WANNEER 01/12/2018 - 17/03/2019
WAAR | Bekijk op Google Maps Stadhouderslaan 41
2517 HV Den Haag
+31 (0)70 3381111
kunstmuseum.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Zo : 10.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Ad Gerritsen – Actualiteiten

laat een recensie achter

Uw beoordeling