2020 | Adam Grinovich

Galerie Rob Koudijs | 15/09/2018 - 20/10/2018

De gigantische technische ontwikkelingen in de negentiende eeuw maakten veel mensen nerveus, maar prikkelden ook de fantasie. Misschien zijn de boeken van Jules Verne daarvan tegenwoordig nog het bekendste resultaat. Hoe het nieuwe genre van de science-fiction de toekomst ook trachtte te betrappen, binnen de kortste keren waren ideeën achterhaald.

In de negentiger jaren van de vorige eeuw maakten computers, internet en mobiele telefoons al vanzelfsprekend onderdeel uit van de jeugd van sieraadontwerper Adam Grinovich. Toch bleef de toekomst intrigeren: nu in de vorm van speelfilms vol spectaculaire inventies; Grinovich’s eerste kennismaking was met Schwarzenegger’s Terminator, een moordzuchtige cyborg afkomstig uit het – toen – onvoorstelbare jaar 2024. Wat doet een nu levende kunstenaar wiens vakgebied is gefundeerd in ambacht en traditie? Hoe zal zijn beroep straks functioneren, in de twintiger jaren?

Inmiddels lijken potlood en papier al haast overbodig, diamanten komen niet alleen maar uit de aarde en voor de meest complexe metalen objecten bestaan er printmachines; alle innovatieve wonderen van de afgelopen decennia zijn inmiddels toegankelijk gereedschap geworden. Is het vak van edelsmid daarmee overbodig geworden? Niets is minder waar: de nieuwe opties leiden tot nog onverkende uitdagingen. Grinovich stelde zich tot doel om de nieuwe technieken te integreren met oude tradities.

Geslepen edelstenen staan nagenoeg synomiem voor het klassieke sieraad, waarbij zowel aantal als karaatgehalte de prijs omhoog doet vliegen. Nu diamanten synthetisch geproduceerd kunnen worden – zowel uit zuiver koolstof, als uitgaand van zirkoniumoxide – zijn er leukere dingen te doen dan simpelweg exemplaren te produceren voor gewone standaard ringen. Waarom netjes binnen de bestaande kaders kleuren wanneer ineens de bomen tot in de hemel kunnen groeien? Grinovich greep z’n kans en ging onbekommerd aan de slag met de toepassing van cubic zirconia op een schaal en in afmetingen die met echte diamanten ondenkbaar zou zijn. Ook voor de gebruikelijke oplossingen om de stenen te zetten, ging hij op zoek naar eigentijdse materialen en high-tech mogelijkheden. De expositie in de galerie toont nu zijn sieraden: gemaakt voor de toekomst, het nog onvoorstelbare al bijna binnen handbereik.

Ward Schrijver
(© Galerie Rob Koudijs)

WANNEER 15/09/2018 - 20/10/2018
WAAR Elandsgracht 12
1016 TV Amsterdam
+31 20 331 87 96
galerierobkoudijs.nlOPENINGSTIJDEN

Woe - Za : 12.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over 2020 | Adam Grinovich

laat een recensie achter

Uw beoordeling