BLOG

Vrouwen in de kunst | The School of Life

Door Redactie See All This | september, 2023

Pretty Brilliant! In september lanceert The School of Life een nieuwe serie van vijf live online colleges over vrouwelijke kunstenaars: Paula Rego, Yayoi Kusama, Suze Robertson, Marlene Dumas en Mary Cassatt. Conservatoren van Nederlandse musea nemen je mee langs het leven en werk van deze baanbrekende kunstenaars. In het eerste college op 19 september gaat hoofdredacteur Nicole Ex in gesprek met Laura Stamps, conservator van Kunstmuseum Den Haag, over kunstenaar Paula Rego. 

 

‘Voor vrouwelijke kunstenaars is de geschiedenis van de kunst een kroniek van uitsluiting’

Nicole Ex in See All This #20 (Pretty Brilliant Vol. I)

 

Pretty Brilliant: een ontdekkingsreis

Onder de noemer Pretty Brilliant vraagt See All This sinds het verschijnen van het nummer over 99 geniale vrouwen in de kunst’ (zomer 2018) aandacht voor vrouwen in de kunstwereld door rondleidingen en lezingen te organiseren, én door een serie speciale edities uit te brengen: Pretty Brilliant women in the arts vol. I – vol. III. Deze drie dubbeldikke nummers (waarvan vol. I verscheen in 2020, en vol. II in 2022) zullen samen uiteindelijk even dik zijn als het canonieke kunsthistorische boek Janson’s History of Art, waarin in de eerste druk geen enkele vrouw was opgenomen.

De speciale edities Pretty Brilliant vormen een ontdekkingsreis langs het werk van vrouwelijke kunstenaars van over de hele wereld. Deze uitgaven worden gemaakt in samenwerking met de internationaal geprezen curator Catherine de Zegher. Zij toonde Frida Kahlo toen niemand haar nog kende, bezocht geregeld het atelier van Louise Bourgeois en Nancy Spero, en was een stuwende kracht achter de rijzende ster van kunstenaar Hilma af Klint.

 

 

In 2020 verscheen Pretty Brilliant women in the arts Vol. I.

Een buitensporige editie van maar liefst 300 pagina’s over 379 vrouwelijke kunstenaars van over de hele wereld. Met als rode draad de poëzie van Emily Dickinson.
‘Visueel overdonderend’  **** – NRC
‘Het tijdschrift is een schatkamer, barstensvol bijzondere kunst.’ – de Volkskrant

Lees hier meer over dit nummer en bestel >

 

 

 

In 2022 verscheen Pretty Brilliant women in the arts vol. II.

Dit nummer belicht kunstenaars die alternatieve manieren van leven probeerden te creëren. Op weerbarstige plekken als eilanden, woestijnen en steile berghellingen, en onderworpen aan de elementen: aarde, water, vuur lucht en leegte. Met als rode draad de poëzie van Etel Adnan.

Lees hier meer over dit nummer en bestel >

 

 

 

Beide edities zijn te verkrijgen als limited edition in een handgemaakte linnen box, waarmee je bijdraagt aan de missie van Pretty Brilliant: meer zichtbaarheid voor vrouwelijke kunstenaars. Het laatste deel van Pretty Brilliant wordt verwacht in de zomer van 2025.

 

Paula Rego, Love, 1995, pastel op papier op aluminium, 120 x 160 cm, courtesy de kunstenaar en Victoria Miro

 

The School of Life: colleges over vrouwelijke kunstenaars

Vanaf 19 september lanceert The School of Life een serie colleges over vrouwelijke kunstenaars. In het eerste college op 19 september gaat hoofdredacteur Nicole Ex in gesprek met Laura Stamps, conservator van Kunstmuseum Den Haag, over kunstenaar Paula Rego. De colleges zijn online te volgen via Zoom en vinden elke dinsdagavond plaats, van 19 september t/m 17 oktober, van 19.30 – 21.00 uur. Alle colleges zijn tot 30 november terug te kijken.

 

Voertaal: Nederlands

Prijs: €129

Lees er hier meer over >

 


Headerbeeld
foto: Jens Ingvarsson, uit de serie portretten van Loie Hollowell (cover See All This #28)

Reacties op Vrouwen in de kunst | The School of Life

laat een reactie achter

Uw beoordeling