BLOG

Pretty Brilliant | Jay DeFeo

Door Sarah Knigge | februari, 2021

Elk week lichten we een van de ‘379 pretty brilliant women in the arts’ van ons jubileumnummer uit. Deze week: Jay DeFeo. Over hoe haar baanbrekende werk The Rose maar liefst 25 jaar lang verborgen kon blijven.

‘There is some experience of the element of risk in everything I do, making each work something of a cliffhanger.’

 

— Jay DeFeo (1929-1989), kunstenaar

Jay DeFeo in haar appartement in New York aan The Rose, The Jay DeFeo Trust

Jay DeFeo (1929-1989) is bekend om één werk: The Rose. Een gigantisch werk dat zich beweegt tussen een schilderij en een sculptuur, waar ze acht jaar lang aan werkte — en dat we ontdekten toen we ons jubileumnummer maakten. In 1958 begon DeFeo aan dit magnum opus en raakte er zo van in de ban dat ze meerdere belangrijke tentoonstellingen afsloeg om eraan door te kunnen werken. Dag in dag uit bracht ze dikke pigmentlagen over elkaar aan die ze vervolgens wegbeitelde en waar ze houten deuvels tussen stopte om tot een soort hypnotiserende relief op doek te komen, of, in haar eigen woorden een bloem in ‘full bloom’.

Jay DeFeo’s The Rose wordt uit haar studio gehaald (links) en Jay DeFeo, Untitled, 1958 (rechts), courtesy of ARS New York en Jay DeFeo foundation

Toen DeFeo in 1965 haar studio moest verlaten, woog het werk bijna een ton — de enige manier om het eruit te krijgen was door een deel van de gevel eruit te slopen en het met een heftruck naar beneden te halen. In 1969 werd het voor het eerst tentoongesteld in het Pasadena Art Museum. Wat er daarna mee gebeurde is een ongelooflijk verhaal. Bekijk hieronder de video en ontdek, *cliffhanger*, hoe The Rose maar liefst 25 jaar lang verborgen kon blijven.

Toen The Rose af was, nam ze een ‘creatieve pauze’ van drie jaar. In de decennia die volgden maakte ze een groot aantal schilderijen, tekeningen, collages en foto’s. Geen gigantische installaties maar beelden van de plekken en alledaagse objecten om haar heen: ‘beings suspended in space and time’. Meer dan twintig jaar na haar dood in 1989 hielden The Whitney Museum of American Art en SF MoMA een overzichtstentoonstelling van haar werk, met als stralend middelpunt The Rose.

 Lees meer over ‘petty brilliant women in the arts’ in het jubileumnummer van See All This. Bestel het nummer in onze shop.  Klik hier >

Schrijf je in voor de gratis kunstbrief voor meer verhalen over briljante kunstenaars. Kik hier >

 

Reacties op Pretty Brilliant | Jay DeFeo

Astrid van der Meulen
'The Rose'van Jay DeFeo is een wonderbaarlijke creatie van de kunstenaars jarenlange geheime gedachtenspinsels.Ik kan bijna niet wachten om het schilderij niet alleen te zien maar ook vooral om het te ontdekken.
laat een reactie achter

Uw beoordeling