BLOG

Jan van Eyck | 5 niet te missen tentoonstellingen over de Vlaamse Meester

Door Redactie See All This | maart, 2020

De vijftiende-eeuwse Vlaamse Meester Jan van Eyck was baanbrekend om zijn revolutionaire gebruik van de olieverf, zijn uitzonderlijke oog voor detail en zijn vermogen om realisme in de schilderkunst tot een ongeëvenaard niveau te brengen. Met dit ‘Van Eyck-jaar’ viert België de meesterwerken die hij maakte die al ons zes eeuwen lang vervoeren. Lees hier over de 5 tentoonstellingen van de legendarische schilder die je dit jaar kunt zien.

Voordat je erop uitgaat meer weten over Jan van Eyck? In See All This #16 kijken we met met Van Eyck-kenner Friso Lammertse naar de panelen van het Lam Gods. Lees hier.

 

3x Gent:

Gabriel (detail) – Sint-Baafskathedraal Gent © www.lukasweb.be – Art in Flanders vzw, Dominique Provost (2).jpg

 

1. Van Eyck. Een optische revolutie

1 februari t/m 30 april 2020, Museum voor Schone Kunsten, Gent

Slechts 23 werken zijn er vandaag de dag bekend van Jan van Eyck. In het Museum voor Schone Kunsten in Gent is meer dan de helft van al zijn werken voor het eerst bij elkaar te zien in de fascinerende tentoonstelling Van Eyck. Een optische revolutie. Hier zie je de onlangs gerestaureerde buitenste panelen van het Lam Gods-triptiek van dichtbij (en voor het eerst buiten de Sint-Baafskathedraal). Omdat het werk van Jan van Eyck geplaatst wordt naast dat van zijn Italiaanse tijdgenoten zie je hoe ver Van Eyck zijn tijd vooruit was: door zijn revolutionaire gebruik van olieverftechnieken, zijn uitzonderlijke oog voor detail en zijn toepassing van het atmosferisch perspectief, waarmee hij een meer realistisch idee van diepte gaf (in plaats van een stapeling van objecten en ruimten). Voor deze tentoonstelling leent Museum Boijmans Van Beuningen hun De drie Maria’s aan het graf uit – het enige werk van Van Eyck in Nederland.

Lees verder >

 

Nick Verstand, Anima (links) en Daan Veerman, Digital Craft Tapestry (rechts)

2. Kleureyck

13 maart t/m 6 september 2020, Design Museum Gent

Waar komt kleur vandaan? En hoe maak je kleur? In de tentoonstelling Kleureyck wandel je door een ‘pigmentenparcours’ langs 8 kleurgroepen van Jan van Eyck. Daarnaast zie je in 100 designstukken de invloed van licht, materialen en patronen op kleur en kun je de invloed van kleur op al je zintuigen ervaren. Er is werk te zien van Nederlandse kunstenaars en ontwerpers onder wie Studio RENS, Nick Verstand en Daan Veerman, en Hella Jongerius, die samen met een ambachtelijke verffabrikant werkte aan Colourful Black: een wereld van donkere tinten die de rijkdom van zware kleuren laat zien.

Lees hier verder >

 

Detail van het Lam Gods, Hubert en Jan van Eyck, 1432

3. De terugkeer van het Lam

24 januari t/m 30 september 2020, Sint-Baafs, Gent

Na jaren van restauratie is het middenpaneel (met het beruchte ‘vermenselijkte’ lam) terug in de Sint-Baafskathedraal in Gent. ‘Het fascinerende is dat dit hele triptiek enorm overschilderd is. Tot vijf jaar geleden, voor de restauratie, keek je bijvoorbeeld naar een zeventiende-eeuwse rode mantel. Het is nu dus nogal een stap geweest om ook al die oude restauraties weg te halen, dat gaat ver’, vertelt Van Eyck-kenner Friso Lammertse in See All This #16. Zo werd het werk rond 1550 gerestaureerd door Lancelot Blondeel en Jan van Scorel, waarbij meer dan 60% an het hele altaarstuk werd overschilderd. In de huidige restauratie zijn het vergeelde vernis en al le oude overschilderingen verwijderd om het werk van Van Eyck weer aan het licht te brengen.

 

BRUGGE EN BRUSSEL:

Jan van Eyck, detail van Madonna met kanunnik Joris van der Paele (links) en Margareta van Eyck (rechts)

 

4. Jan van Eyck in Brugge

12 maart t/m 12 juli 2020, Groeningemuseum, Brugge

Een tentoonstelling over Van Eycks Brugse periode waarin twee van zijn topstukken centraal staan: Madonna met kanunnik Joris van der Paele en het portret van zijn echtgenote Margareta van Eyck. Naast deze werken worden er authentieke documenten getoond die laten zien wat Van Eyck zoal deed in Brugge en waar hij leefde. Technisch onderzoek laat zien hoe de schilder te werk ging bij het plannen van zijn schilderijen en welke ingrijpende veranderingen hij aanbracht tijdens het ontstaansproces.

 

Master of the Legend of St. Ursula (1436-1505), Saint Veronica with the Sudarium, ca. 1500 Groeningemuseum, Musea Brugge

5. Facing Van Eyck. The miracle of the detail

24 september 2020 t/m 10 januari 2021, BOZAR, Brussel

In de middeleeuwen trokken pelgrims en kruisvaarders vanuit het Westen naar het Heilige Land. Ze reisden door Byzantium en maakten er kennis met de Byzantijnse cultuur, die ze bij thuiskomst verspreidden. Toch duurde het tot het einde van de 14e en de 15e eeuw voor de Lage Landen inspiratie begonnen te putten uit Byzantijnse modellen. Vlaamse Primitieven als Van Eyck, Van der Weyden, Memling of Schongauer vormden de Byzantijnse voorbeelden om tot religieuze taferelen.

Lees hier verder >

 

 


Lees 33x Van Eyck in See All This #16. Bestel hier.

 

 

 

Reacties op Jan van Eyck | 5 niet te missen tentoonstellingen over de Vlaamse Meester

laat een reactie achter

Uw beoordeling