BLOG

Iconische expo’s #4 | Lina Bo Bardi

Door Redactie See All This | oktober, 2020

Een ruimte, een sokkel, een uitgelicht object: de wens om dingen tentoon te stellen en te bezichtigen, zit diep in onze genen. Geïnspireerd op de exposities van het nieuwe seizoen, blikken we terug op een aantal legendarische tentoonstellingen uit het verleden. Deze keer: het baanbrekende ontwerp van Lina Bo Bardi (1914-1992) voor het MASP in Sao Paolo.

Het is ‘de mooiste opstelling van schilderijen in de wereld,’ zei architect Aldo van Eyck over Lina Bo Bardi’s collectieopstelling van Museu de Arte de São Paolo (MASP). De revolutionaire manier van het presenteren van kunst op ‘glazen ezels’, die de schilderijen lieten zweven, zorgden voor spectaculaire doorzichten, langs alle tijden, stromingen en stijlen.

In 1946 was Lina Bo met haar man Pietro Maria Bardi van Italië naar Brazilië verhuisd, waar Pietro de eerste directeur zou worden van het MASP. Lina ontwierp twee tentoonstellingen voor het MASP in opdracht van Pietro, voordat de collectie werd verplaatst naar een nieuw gebouw, het wereldberoemde ontwerp waar ze in 1957 aan begon. Monumentaal, populair en speels, zo moesten de ontwerpen voelen, volgens Lina en Pietro. Bij de eerste twee tentoonstellingen maakte ze dan ook gebruik van ongebruikelijke materialen, zoals aluminium palen, dunne metalen steunen en kabels, om de kunstwerken aan te bevestigen. Door deze ongebruikelijke manier van presenteren wilde ze het publiek shockeren, en de werken bevrijden van hun ‘aura’ en hiërarchie.

Glazen huis

De in Italië geboren Braziliaanse Bo Bardi wordt vandaag de dag nog steeds beschouwd als een van de meest promenintente architecten van het modernisme. Haar werk wordt geprezen om zijn eenvoud. Zo creëerde de architect na haar verhuizing naar Brazilië een van haar bekendste ontwerpen: Casa de Vidro (glazen huis), een huis in de wijk Morumbi van São Paulo voor haar en haar man op een oppervlakte van zo’n zevenduizend vierkante meter.

Lina Bo Bardi’s Casa de Vidro

 

Het Nieuwe Instituut

Als bezoeker ben je je misschien niet altijd bewust van de manier waaróp een kunstwerk wordt getoond. Met de tentoonstelling Art on Display 1949-69 stelt Het Nieuwe Instituut juist de wijze van presenteren centraal en laat het museum aan de hand van iconische voorbeelden zien hoe bepalend de presentatie van kunstwerken is voor de beleving van de tentoonstelling. De zes vooruitstrevende, naoorlogse tentoonstellingsontwerpen — van architecten Carlo Scarpa, Franco Albini en Franca Helg, Lina Bo Bardi, Aldo van Eyck, en Alison en Peter Smithson — maken duidelijk hoe de relatie tussen kunst en toeschouwer op uiteenlopende manieren is vormgegeven. Door middel van een-op-een-reconstructies zijn deze architectonische benaderingen zelfs ruimtelijk te ervaren.

Art on Display 1949-69 is t/m 7 maart 2021 te zien in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Lees hier meer over de tentoonstelling >

Franco Albini’s tentoonstellingen ontwerp voor de renovatie van Palazzo Bianco, Genua 1949-41, © Fondazione Franco Albini

 

Omslagfoto:
Lina Bo Bardi’s tentoonstellingsontwerp voor MASP (Museu de Art de Sao Paolo, 1970,
foto: Paolo Gasparini, © Instituto Bardi/Casa de Vidro

 


See All This herfstnummer 2020 cover

Bekijk meer iconische tentoonstellingen in See All This #19.
Bestel het nummer hier >

Reacties op Iconische expo’s #4 | Lina Bo Bardi

laat een reactie achter

Uw beoordeling