BLOG

De missie, deel II | Pretty Brilliant

Door Nicole Ex | oktober, 2020
In de kachel sist het vuur dat ik heb aangestoken met drie kleine stukken hout, die gloeien en licht verkoold zijn. En nu, door het openzetten van de schuif waardoor ik er extra zuurstof doorheen jaag en het vuur oplaait, leg ik in het midden daarvan een geweldige stronk. Daar dan. Zie die vuurtongen eens dansen! En ja, dit is een metafoor voor wat ik nu ga doen, namelijk het vuur opstoken, poken, jullie vlam laten vatten voor mijn missie, deel II.

Ik weet het, je bent thuis de tweede golf en de consequenties aan het verwerken, maar we gaan gewoon door. Dus focus, laat je niet afleiden door obstakels, dat doe ik ook niet: ‘Ja maar, Nicole, jij doet toch eigenlijk precies hetzelfde als waartegen je vecht, want met een winternummer over alleen vrouwelijke kunstenaars sluit jij alle mannen weer uit.’ Kijk, dat lijkt een scherpzinnige observatie, maar is voor ruis zorgen op de lijn waardoor de beweging vertraagt, het vuur inzakt, en dingen veilig bij het oude blijven.

Marlene Dumas, Emily, 1994

Door alle ruimte te geven aan de stem van vrouwelijke kunstenaars in ons winternummer Pretty Brilliant, van 304 pagina’s, meen ik dat we niemand buitensluiten, maar het bestaande mannelijke perspectief aanvullen en verrijken, waardoor iets wat half en eenzijdig is, heel en rond wordt. En over een holistisch wereldbeeld gaat het komende winternummer, want we kijken naar oeuvres waarin alternatieve wereldordes worden verbeeld en ‘zachte waarden’ worden bepleit: naastenliefde, empathie en zorg voor de aarde.

De rode draad van het nummer is de poëzie van de Amerikaanse Emily Dickinson (1830-1886), zij die in afzondering leefde, dichtte, bakte, tuinierde – dit ter inspiratie, nu langzaam de stilte weer over het land valt. Ze schreef: I’ll tell you how the Sun rose en Hope is the thing with feathers. Zinnen die je zomaar de moed geven om dingen in beweging te zetten. Dus vat vlam, we hebben je nodig.


Ben Pretty Brilliant!

Lees hier meer over het initiatief Pretty Brilliant van See All This en
doneer >
Omslagbeeld: Ana Mendieta, Three Ring Silueta, 1977, colour photograph 13 x 20 inches (33 x 50.8 cm) (GL10794); copyright The Estate of Ana Mendieta Collection, LLC. Image Credit: Courtesy of Galerie Lelong & Co.

Reacties op De missie, deel II | Pretty Brilliant

Eliane Beyer
Ik zou graag een moeder en dochter onder de aandacht willen brengen, beiden kunstenaar. Namelijk Corrie de Boer en Semna van Ooy, zie wikipedia en internet.
Ze zijn nu overigens gezamelijk te zien in Deventer waar het nog in oprichting zijnde 'EICAS' tijdelijke tentoonstellingen organiseert.
laat een reactie achter

Uw beoordeling