Meesterlijk! Vier eeuwen teken- en schilderkunst

Kunsthal Rotterdam | 07/12/2019 - 29/03/2020

KOOP TICKETS

‘Meesterlijk!’ presenteert een groots overzicht van vier eeuwen schilderijen en tekeningen uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. De tentoonstelling laat in ruim 150 werken het meesterschap zien van 27 kunstenaars die in beide kunstvormen uitmunten. Je ziet beroemde meesters als Rembrandt, Rubens, Van Gogh, Delacroix, Pissarro, Saenredam, Goltzius en Basquiat, maar ook werk van minder bekende kunstenaars waaronder de Nederlanders Cornelis Saftleven en Josephus Augustus Knip. ‘Meesterlijk!’ belicht de bijzondere wisselwerking tussen teken- en schilderkunst en toont de liefde van grote meesters voor het tekenen.

“De tekeningen geven ons een kijkje in de keuken van de kunstenaar. Ze zijn vaak met vaart opgezet en tonen alledaagse onderwerpen – een landschap, een spelend kind. De tekeningen hebben een directheid die alle tijden overstijgt, veel meer dan doorwrochte schilderijen. Door de combinatie van tekeningen en schilderijen krijg je pas echt een beeld van de kunstenaar.”
– Friso Lammertse, conservator oude schilder- en beeldhouwkunst Museum Boijmans Van Beuningen

Op zoek naar het licht
De kunstenaars zijn door gastcurator Friso Lammertse dwars door de eeuwen heen met elkaar verbonden en gegroepeerd. Soms ontstaat deze connectie vanuit kunsthistorisch perspectief, maar veel vaker is de manier waarop de kunstenaar zijn werk benadert het uitgangspunt. Dit levert bijzondere combinaties op. Zoals Cuyp en Knip – beiden op zoek naar het Italiaanse licht, of het onopgesmukte mensbeeld van Rembrandt en Breitner. De bewogen, korte levens van Van Gogh en Basquiat en hun enorme belang voor de kunstgeschiedenis. De ‘ondragelijke zwaarte van het bestaan’ in de werken van Westerik en Beckmann. En Claude Lorrain, Barend C. Koekkoek, Jacoba van Heemskerck en Camille Pissarro die door hun landschappen met elkaar worden verbonden.

Hoogtepunten
‘Meesterlijk!’ kent talrijke hoogtepunten en is een paradijs voor liefhebbers van teken- en schilderkunst. De tekeningen brengen je dichter bij de kunstenaar en zijn vaak veel vrijer en intiemer dan de schilderijen die we van deze meesters kennen. De tentoonstelling voert je mee langs vele verrassingen, van de danseres van Edgar Degas en het portret van de familie Lütjens van Max Beckmann tot aan de tekening van een jonge vrouw die Peter Paul Rubens aan het eind van zijn leven maakte.

WANNEER 07/12/2019 - 29/03/2020
WAAR | Bekijk op Google Maps Westzeedijk 341
3015 AA Rotterdam
010-4400300
kunsthal.nlOPENINGSTIJDEN

di - za : 10.00 - 17.00

zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Meesterlijk! Vier eeuwen teken- en schilderkunst

laat een recensie achter

Uw beoordeling