Marina Abramović

Stedelijk Museum Amsterdam | 16/03/2024 - 14/07/2024

KOOP TICKETS

“There are so many different forms of art, performance is one of the most difficult, the most immaterial, and the most real.” — Marina Abramović

Dompel je onder in de wereld van de legendarische Marina Abramović, in het grootste overzicht ooit in Nederland! Ruim 60 sleutelwerken tonen de ontwikkeling van het indrukwekkende oeuvre van de pionier van de performancekunst in de afgelopen vijftig jaar: van haar vroege werk, dat ze maakte in het voormalige Joegoslavië en in Amsterdam, tot de baanbrekende performances met haar partner Ulay en het solowerk waarmee ze nog steeds actief is. Te zien zijn foto’s, video’s, sculpturen en live heruitvoeringen van vier iconische performances die voor het eerst worden uitgevoerd in Nederland: Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful (1975), Imponderabilia (werk met Ulay) (1977), Luminosity (1997) en The House with the Ocean View (2002). Als bezoeker kun je zelf ook deelnemen aan twee werken: Work Relation (werk met Ulay) (1978) en Counting the Rice van de Abramović Methode.

Mentale en Fysieke Grenzen

Marina Abramović is sinds de jaren 70 een prominente figuur in de performance- en body art en wordt beschouwd als een van de belangrijkste grondleggers van deze kunstvorm. Ze bracht de performancekunst van het experimentele begin naar de mainstream. Ze gebruikt haar eigen lichaam en test de grenzen van haar fysieke en mentale uithoudingsvermogen. Samen met haar geliefde Ulay, die ze in 1975 in Amsterdam ontmoet, wordt ze wereldwijd beroemd met langdurende performances waarin zij hun grenzen tot het uiterste op de proef stellen. In haar latere solowerk richt zij zich meer op het verkennen van spiritualiteit en het creëren van een wisselwerking, waarin het publiek actief onderdeel wordt van haar werk en een gedeelde energie.

Performances

Er zijn in de tentoonstelling dagelijks performances van 10.30 tot 17.00 uur. De heruitvoeringen van de performances worden op verschillende tijdstippen uitgevoerd door performers die speciaal zijn opgeleid volgens de Abramović Methode en duren soms meerdere uren of dagen. Een rooster wordt niet bekend gemaakt, maar welke tijd je ook komt, je maakt altijd een performance mee. Het bijwonen van een performance kan zowel intiem als confronterend zijn.

Beeld:
Marina Abramović, ‘Four Crosses: The Good (positive)’, 2019 (detail). Met dank aan de Marina Abramović Archives. © Marina Abramović
Marina Abramović, ‘The Hero’, 2001. Met dank aan de Marina Abramović Archives. © Marina Abramović
Marina Abramović, ‘The Current’, 2017. Met dank aan de Marina Abramović Archives. © Marina Abramović

WANNEER 16/03/2024 - 14/07/2024
WAAR | Bekijk op Google Maps Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam
+31 (0)20 5732911
stedelijk.nlOPENINGSTIJDEN

Dagelijks : 10.00 - 18.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Marina Abramović

laat een recensie achter

Uw beoordeling