EVENT

EVENT | See All This Sleep Over – De Nieuwe Tempel

19-20 januari

See All This nodigt je uit voor een onvergetelijke Sleep Over: op 19 januari organiseren we een mini-retraite in oud klooster in het zuiden van het land. Woon de opening bij van een bijzonder project, dineer bij kaarslicht en borduur zelf mee aan De Nieuwe Tempel.

 

Terwijl we plannen zaten te smeden, kwamen we op een krankzinnig idee. Het had te maken met dat gevoel van saamhorigheid dat ontstond en dat gevoel van stiekem dingen willen uitvreten als je die kloostergangen ziet. Wat gaan we doen? We organiseren een Sleep Over. We wonen de opening bij op 19 januari, dineren bij kaarslicht, en na een goede slok kruidenlikeur door het klooster gestookt, logeren we in de kloostercellen. De dag erop gaan we tot diep in de middag borduren met vele tinten gouddraad. Ja, ik ben er bij, de vraag is waar ben jij? — Nicole Ex

Op 19 januari is voor het eerst te zien: Spirit + Matter = Essence, de eerste museale presentatie van het monumentale project De Nieuwe Tempel van Ellis Schoonhoven. Het is een community art project: in de kapel van Museum de Schat van Simpelveld is iedereen uitgenodigd ter plekke mee te werken aan het interieur en het exterieur. Zo ontstaat er opnieuw een borduur- en naaiatelier in het voormalige klooster en krijgt De Nieuwe Tempel steeds meer vorm. See All This organiseert een speciaal programma rondom deze opening voor lezers. Lees hieronder meer en reserveer op tijd een plek (aantal deelnemers is beperkt!).

Liever thuis meeborduren? Bestel hier een borduurbox >

 


 

Programma:

Vrijdag 19 januari
16.00 uur: ontvangst
17.00 uur: opening Spirit + Matter = Essence, ontmoet Anna Verwaal (bekend van From Womb to World), Nicole Ex (hoofdredacteur See All This kunstmagazine) en Ellis Schoonhoven (kunstenaar De Nieuwe Tempel)
18.00 uur: borrel
19.30 uur: diner*

Zaterdag 20 januari
08.00 uur: yoga of ochtendprogramma (naar keuze)
09.00 uur: ontbijt
10.30 uur: introductie Spirit + Matter = Essence door Ellis Schoonhoven
11.00 uur: workshop borduren door Ellis Schoonhoven
13.00 uur: lunch
15.00 uur: afronding, bezoek aan het Museum de Schat van Simpelveld

* De catering gedurende je verblijf vegetarisch. Heb je nog andere dieetwensen of allergieën, laat het ons graag weten.

 

 


Plaats:

New Loreto
Kloosterstraat 68
6369 AE Simpelveld

Prijs + reserveer:

Eenpersoonskamer: €285
Boek hier voor een persoon >

Tweepersoonskamer: €570
Boek hier voor twee personen >

Jongerenkorting: wil je je dochter, zoon, nichtje, neefje meenemen? Dat kan, boek nu een tweepersoonskamer met korting (voor tweede persoon tot dertig jaar voor €199). Totaalprijs: €484
Boek hier een kamer met jongerenkorting >

Prijs is incl. 1 overnachting, alle maaltijden, workshop en materialen.

 

Langer blijven?

Het is mogelijk om een of meerdere dagen eerder te komen of langer te blijven. Neem contact op met [email protected] voor meer informatie en beschikbaarheid. Maastricht, Aken en Luik met hun prachtige musea en binnensteden liggen op 20 minuten afstand. De omgeving staat bekend om haar mooie natuur en omgeving voor  wandelingen en fietstochten. Op zondagochtend 21 januari geeft Anna Verwaal een SPIRIT-talk; deze is los (bij) te boeken via www.deschatvansimpelveld.nl.

 


 

Over Spirit + Matter = Essence en De Nieuwe Tempel

‘Het maken van De Nieuwe Tempel is als een reis, een pelgrimage. Een landkaart van potentiële transformatie waarbij we verbinding maken met gouden draden. We brengen mensen samen, en terug bij henzelf. Als er geen verbinding is met jezelf is er ook geen verbinding met de ander’, zegt kunstenaar Ellis Schoonhoven. ‘Het wordt een heilige plek: in de betekenis van onaangeraakt, waarachtig, puur, omhullend, onthullend, beschermend, verbindend. Een lichte, transparante ruimte vol universele symboliek in prachtige, gouden borduursels en natuurlijke stoffen. Een uitnodiging om in stilte naar binnen te keren en vanuit daar opnieuw te verbinden. De kracht en energie van de universele in goud geborduurde symbolen – met aandacht door honderden handwerk(st)ers gemaakt – helpen je je ware natuurlijke aard en ritme te vinden en af te stemmen op deze frequentie.’

De vorm en afmetingen van De Nieuwe Tempel zijn gebaseerd op universele vormen, afmetingen en symboliek: op de Goddelijke Geometrie, de Gulden Snede en de Fibonacci sequence. Nog concreter heeft De Nieuwe Tempel de basisvorm van een Keltisch Kruis. Het kruis als symbool voor heelheid vertegenwoordigt met haar verticale lijn de geest (SPIRIT) en met haar horizontale lijn de materie (MATTER). De cirkel rondom het gelijkbenige kruis symboliseert harmonie en heelheid (ESSENCE). De in goud geborduurde symbolen vormen het interieur van De Nieuwe Tempel. Borduursels die gecreëerd worden in de periode van de tentoonstelling worden ter plekke toegevoegd.

 

Over Museum de Schat van Simpelveld en het klooster

Museum de Schat van Simpelveld is gehuisvest in een monumentaal kloostergebouw en heeft een bijzondere collectie van zeer verfijnd borduurwerk – ‘geschilderd met naald en draad’  – uit de 19de en 20ste eeuw die behoort tot de absolute wereldtop. Daarnaast toont het museum een schitterende collectie religieuze objecten en geeft het een kijkje in het kloosterleven van eind negentiende en begin twintigste eeuw.

Toen in 1875 alle kloosterorden Duitsland moesten verlaten, streek de ‘Congregatie van de Zusters van het arme kind Jezus’ neer in het nabijgelegen Simpelveld. Sinds hun intrek in dit gebouwencomplex wordt de wereldwijde congregatie vanuit Simpelveld bestuurd. Op deze plek werden ook kinderen opgevangen, verzorgd en onderwezen. In de Zuid-Limburgse ateliers werden de mooiste paramenten (alle voorwerpen van textiel die gebruikt worden in de katholieke kerk) en wassen beelden gemaakt. Het borduurwerk uit dit atelier was wereldwijd zeer geliefd. Hiermee kon in een groot deel van de inkomsten van de Congregatie worden voorzien. Uiteindelijk bleven de zusters tot 2012 met veel toewijding actief in Huize Loreto en keerden daarna terug naar Aken.

Zes jaar later, in 2018, opende het Museum de Schat van Simpelveld, dat de meest indrukwekkende stukken op een aansprekende manier tentoonstelt. Maar het is ook een plek waar de kennis en kunde van ruim een eeuw kunstproductie wordt overgedragen aan een nieuwe generatie. De zusters zelf spelen daarbij, zowel voor als achter de schermen, een belangrijke rol.

 

 

 

New Loreto, kuuroord voor de ziel

Onder de naam New Loreto en nog steeds in verbondenheid met de Zusters, krijgt het voormalige kloostercomplex in Simpelveld een nieuwe bestemming. Door hoge kloostermuren afgeschermd van de buitenwereld, zonder al te veel luxe, maar wel comfortabel, met een prachtige kloostertuin en serene kapel, is New Loreto een ideale plek voor iedereen die de ziel wil voeden. In het Toscane van Nederland transformeert het klooster tot een Kuuroord voor de Ziel; een plek voor rust en ruimte.

New Loreto beschikt over een aantal gastenkamers, die eenvoudig zijn ingericht. Je verblijft in de kamers die oorspronkelijk de Zusters toebehoorden en maakt gebruik van een gedeelde badkamer, keuken en huiskamer. De kamers zijn ingericht met een of twee eenpersoonsbedden.

 

 

Reacties op EVENT | See All This Sleep Over – De Nieuwe Tempel

Kika Notten
Ik doe graag mee aan de Sleep Over en mini-retraite in de De Nieuwe Tempel in Simpelveld
wendelmoet Langerak
is er nog plek voor drie personen.
in Simpelveld

hart groet

Wendelmoet
See All This
Dag Wendelmoet, we zijn helemaal volgeboekt helaas!
laat een reactie achter

Uw beoordeling