EVENT

EVENT | College Louise Bourgeois – School of Life

30 januari 2024

Op 30 januari geeft hoofdredacteur en kunsthistoricus Nicole Ex bij The School of Life een college over de weergaloze pionier Louise Bourgeois (1911-2010). Dit college behoort tot de reeks Radicale vernieuwers in de kunst, maar is speciaal voor lezers van See All This als los college te volgen. Koop je tickets hier.

 

Datum: dinsdag 30 januari
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Waar: online via Zoom
Taal: Nederlands
Prijs: €15
Koop hier je ticket >

Je kunt het college ook later terugkijken via een terugkijklink (mits je je vooraf hebt aangemeld)

 

Louise Bourgeois in haar huis in Chelsea, New York

Louise Bourgeois in haar huis in Chelsea, New York

 

 

Louise Bourgeois: moedig, eigenzinnig, vernieuwend

Louise Bourgeois (1911-2010) is zeventig jaar oud als ze haar eerste retrospectief krijgt in The Museum of Modern Art in New York. Ze is een van de weinige vrouwelijke kunstenaars die in de twintigste eeuw (op hoge leeftijd) erkenning krijgt. Alleen al daarom is ze een pionier en een baken van hoop voor de vele vrouwelijke kunstenaars die hun leven lang in de schaduw werken. Als kunst ‘de allerindividueelste expressie is van een allerindividueelste emotie’ dan is deze definitie in het werk van Louise Bourgeois op extreme wijze doorgevoerd. Enfant terrible Bourgeois neemt geen blad voor de mond. Bekend om haar expliciete vrouwelijke vormen, haar eenzame cel-installaties en haar gigantische spinnen die de ultieme moederfiguur symboliseren, geeft ze uiting aan wat haar ziel beweegt: seksualiteit, woede, jaloezie, moederschap. In haar eigen woorden: ‘I’ve been to hell and back and let me tell you, it was wonderful.

 

Dit college maakt deel uit van de reeks Radicale vernieuwers in de Kunst

In deze reeks krijg je les van topexperts van internationale naam en faam, kunsthistorici die worden geroemd voor hun wetenschappelijke prestaties en bevlogen spreekstijl. Op een toegankelijke toon delen zij met jou hun fascinatie voor kunstenaars met wie zij zich soms al jaren bezighouden. Zo wordt het college over Vincent van Gogh gegeven door Louis van Tilborgh van het Van Gogh Museum, wereldwijd erkend als dé Van Gogh-kenner. Frouke van Dijke, die vertelt over de radicaliteit van Édouard Manet, verdiept zich als conservator van het Kunstmuseum Den Haag al jaren in het Franse impressionisme. Niemand minder dan de bekende kunstcriticus, curator en presentator Hans den Hartog Jager vertelt over Renzo Martens en de participatiekunst. Het laatste college van deze reeks wordt gegeven door Nicole Ex en kan via See All This ook los besteld worden.

Lees hier meer over de collegereeks over radicale vernieuwers >

 

 

Reacties op EVENT | College Louise Bourgeois – School of Life

laat een reactie achter

Uw beoordeling